Skip to content

O Beletrini

Beletrina, zavod za založniško dejavnost, je bila ustanovljena pred petindvajsetimi leti pod imenom Študentska založba. Vse od ustanovitve do danes je Beletrina ena najbolj ambicioznih slovenskih založb, ki ponuja vrhunski literarni in humanistični knjižni program ter se ponaša tako z izdajo klasikov kakor s prepoznavanjem najprodornejših sodobnih literarnih glasov.

Pod okriljem založbe nastajata literarna zbirka Beletrina in humanistična zbirka Koda, spremljajo pa ju tudi posebne knjižne izdaje.

Beletrina ni le založba na papirju, marveč intenzivno posega tudi v življenje ter si prizadeva literaturo ohranjati živo, med ljudmi. Za to skrbi pred vsem z dvema festivaloma, festivalom Literature sveta Fabula ter Dnevi poezije in vina. Oba festivala v Slovenijo vsako leto pripeljeta najeminentnejše literarne goste s celega sveta ter privabita več tisoč obiskovalcev. Prav tako kot si prizadevamo čim več svetovne literature pripeljati v Slovenijo, se nam zdi pomembno slovensko literaturo ponesti v svet. Številne Beletrinine avtorice in avtorji so prevedeni v več tujih jezikov, redno nastopajo na mednarodnih gostovanjih ter se pojavljajo v tujih medijih.

Poleg literarnega pretoka v živo je pomembna tudi literatura v digitalnem svetu. Že več kot desetletje skrbimo za kulturni portal AirBeletrina, ki je danes najbolj bran kulturni medij v Sloveniji. Prav tako si prizadevamo za digitalno dostopnost knjig; s projektom Biblos smo v e-knjige pretvorili že več kot 4000 naslovov, številka pa iz tedna v teden raste.

Beletrina je uspešna tudi pri pridobivanju mednarodnih projektov, eden takih je pesniška platforma Versopolis, ki najboljšim mladim pesnicam in pesnikom pomaga do mednarodne uveljavitve, v okviru projekta pa nastaja tudi mednarodni literarni medij v angleškem jeziku. Ukvarjamo se s še številnimi drugimi slovenskimi in evropskimi projekti, o katerih lahko več izveste v zavihku Projekti.

Na Starem trgu 3 v Ljubljani imamo tudi butično knjigarno, ki ponuja vse naše knjige, pa tudi izbrane knjige drugih založb in velik nabor slovenskih avtoric in avtorjev v tujih jezikih. Vabljeni k listanju knjig in klepet; velikokrat pa lahko v knjigarni naletite tudi na ugodna knjižna presenečenja.

Beletrina ni le založba, je živ organizem: knjige in vse, kar je z njimi povezano, ustvarjamo z ljubeznijo, predanostjo in željo, da bi dosegle in bogatile življenja čim več ljudi.