Skip to content

LITMAG

LITMAG (East European Literary Magazines 1945-2004: Testing the Boundaries and paving the way to democratization) je mednarodni projekt, katerega cilj je odpraviti pomanjkljivost dokumentacije na področju evropejskih literarnih revij, njihova analiza in ozaveščanje javnosti o vlogi, ki so jo nosile. Poudarek bo predvsem na pregledu vzhodnoevropskih literarnih revij, ki so v obdobju po drugi svetovni vojni izražale nasprotovanje avtoritarnim in totalitarnim režimom in vplivale na demokratizacijo in pristop k Evropski uniji.

Projekt združuje osem partnerjev iz šestih držav članic EU (Slovenija, Poljska, Avstrija, Madžarska, Litva in Italije), ki bodo cilj dosegle prek zbiranja izvirnega gradiva, ustnih pričevanj ter oblikovanjem pridobljenega v interaktivno potujočo razstavo. Del projekta bo tudi tridelna serija predavanj o tematiki in izdaja knjižne publikacije, namenjene akademski in strokovni javnosti.

Projekt je financiran iz evropskega programa Državljani, enakost, pravice in vrednote (Citizens, Equality, Rights, Values – CERV).