Skip to content

Berideli!

Projekt Berideli!, ki smo ga letos izvajali drugič, spodbuja bralno kulturo in ustvarjalnost dijakinj in dijakov. Iz izbora knjig so dijaki pod vodstvom mentorjev pripravili svoje aktualizacije. Dela letošnjega izbora so bila: Feri Lainšček - Kurji pastir, Snežana Brumec - Eden izmed nas, Dane Zajc - V besedah, Zlata Vokač - Marpurgi in Marko Radmilović - Kolesar. Knjige in hkrati mlade smo spoznavali skozi zapise, ilustracije, kratke filme, ustvarjene naslovnice knjig in najrazličnejše umetniške stvaritve.

Lani smo sodelovali s šolami na Štajerskem, letos pa smo k projektu povabili srednje šole iz osrednjega dela Slovenije. Zaključni dogodki so se med novembrom in marcem zvrstili na šestih srednjih šolah: Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik, ERSŠG Vegova, Gimnazija Ledina, SŠOF Ljubljana, Gimnazija Poljane in Gimnazija Ptuj.

Projekt financira Javna agencija za knjigo.

 

Prvega v nizu dogodkov so pripravili na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik. Na literarnem večeru so gostili pisatelja in pesnika Ferija Lainščka, pogovor pa popestrili z glasbo in uprizoritvijo dela Kurji pastir.

1. 12. 2021


Na ERSŠG Vegova Ljubljana so dijakinje in dijaki aktualizirali tri knjige iz pripravljenega izbora. Romana Kurji pastir in Marpurgi so reflektirali skozi zapise, o biografiji enega prvih slovenskih letalcev Alojzija Knapa pa se v živo pogovarjali z avtorico knjige Eden izmed nas Snežano Brumec.

2. 12. 2021


Na Gimnaziji Ledina so gostili avtorja romana Kurji pastir Ferija Lainščka. Na projekt Berideli! so se odzvali tudi pri predmetu likovne vzgoje in pripravili kolaže, ki upodabljajo čustva in zgodbo obravnavanega romana.

6. 12. 2021


Na Gimnaziji Ledini so pripravili tudi dogodek v okviru šolskega bralnega kluba. Pogovarjali so se o knjigi Snežane Brumec Eden izmed nas.

9. 12. 2021


Na Gimnaziji Poljane so pripravili celovit umetniški dogodek, ki je nosil naslov Sanje - samota sreča samoto. Ustavarjali so vse od slik, grafitov, zapisov pa vse do kratkih filmov, knjižnih naslovnic in bombažnih vrečk.

Vse nastale vsebine si lahko pogledate tukaj.

2. 2. 2022


Dijakinje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo so se prvič preizkusile v izdelavi knjižnih platnic z novimi orodji, ki so jih imele na voljo. Dijakinje, Špela Čekada, Anja Kapljič, Patricija Ravnikar in Lana Mrak Gašparič, so pod mentorstvom profesorice Saše Vitežnik oblikovale naslovnice za tri Beletrinina dela: Dane Zajc - V besedah, Feri Lainšček - Kurji pastir in Snežana Brumec - Eden izmed nas.

21. 2. 2022

 


Na Gimnaziji Ptuj so gostili Ferija Lainščka. Z avtorjem sta se pogovarjala dijaka Zala in Sandro. Dogajanje so popestrili z več glasbenimi točkami in ga zaobjeli z odprto debato. 

22. 3. 2022


Vso dogajanje v okviru projekta Berideli! smo zaobjeli na zaključnem digitalnem dogodku v obliki kompilacije ustvarjenega na vseh sodelujočih šolah.

29. 3. 2022