Skip to content

Novice


 1. V dneh, ko potekajo 27. Slovenski dnevi knjige, pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature in Društvo slovenskih pisateljev vabita na Sejem na zraku, ki se bo do nedelje, 19. junija 2022, vsak dan odvijal med 10. in 20. uro, na vrtu Društva slovenskih pisateljev. Na sejmu poleg številnih slovenskih založb gostujemo tudi mi. Prisrčno vabljeni, da se nam pridružite in pobrskate po bogati knjižni ponudbi, ki vam jo ob tej priložnosti ponujamo po ugodnih sejemskih cenah.

  Za vas pa smo posebno sejemsko ponudbo pripravili tudi v naši spletni knjigarni, kjer smo več kot petdesetim izbranim naslovom znižali cene. Od sveže kriminalke Beli volk Irene Svetek in Murske sage Prešernovega nagrajenca Ferija Lainščka pa do romana Đorđić se vrača Gorana Vojnovića.  Ponudba na spletu velja do nedelje, 19. 6. 2022, ali do razprodaje zaloge. Pri nakupu lahko koristite tudi BON 21.

  Več
 2. Noč knjigarn

  15.06.2022

  V petek, 17. junija 2022, bo potekala Noč knjigarn. Ob tej priložnosti bodo vrata Beletrinine knjigarne na Starem trgu 3 v Ljubljani odprta do 22. ure.

  Vsi obiskovalci, ki bodo v knjigarni med 18. in 22. uro opravili nakup, bodo prejeli brezplačno knjigo. Ponudba velja do razprodaje zaloge.

  Posebej lepo vabljeni ob 20. uri, ko bo v knjigarni o svojem novem romanu Beli volk spregovorila pisateljica Irena Svetek. Pogovor bo moderirala Maja Peharc.

  Dogodek je del dejavnosti v knjigarni, ki jo sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

  Več
 3. Z veseljem sporočamo, da je Ana Marwan s svojim romanom Zabubljena letošnja prejemnica nagrade kritiško sito. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na podelitvi nagrade, ki bo v okviru Slovenskih dnevov knjige potekala v nedeljo, 19. junija 2022, ob 15. uri, na vrtu Društva slovenskih pisateljev.

  Več
 4. Pri hrvaški založbi Fraktura je v hrvaščini izšel roman Đorđić se vrača (Đorđić se vraća) Gorana Vojnovića, ki ga je prevedla Anita Peti Stanić. Gre za prvi prevod romana, ki nadaljuje zgodbo Marka Đorđića, protagonista iz uspešnice Čefurji raus!.

   

  Več
 5. Na Otoku ljubezni v Beltincih je Beletrina v sodelovanju z Občino Beltinci predstavila ponatis romanov Ferija Lainščka Ločil bom peno od valov in Muriša, združenih v novo knjigo z naslovom Murska saga. Na dogodku, katerega častni pokrovitelj je bil župan Občine Beltinci Marko Virag, so se poklonili tudi 700. obletnici prve pisne omembe Beltincev in reki Muri, ki pisatelju in pesniku Lainščku že desetletja služi kot neizčrpen vir ustvarjalnega navdiha. 

  Več
 6. V sredo, 15. junija 2022, ob 19. uri, vas vljudno vabimo na Beletrinino debato, v okviru katere bodo udeleženci listali knjige, posebej izbrane za poletno branje in počitniški literarni odklop. Debata bo potekala v zdaj že ustaljeni hibridni obliki, v živo v Izoli, na terasi restavracije Lounge bar Svetilnik ter preko neposrednega spletnega prenosa na Beletrininem kanalu Youtube.

  Več
 7. Vljudno vabljeni, da se nam v petek, 17. junija 2022, ob 19.30, pridružite na Vrtu Lili Novy, kjer bo dr. Amalija Maček, prevajalka romana Moje leto v Nikogaršnjem zalivu (Mein Jahr in der Niemandsbucht) Petra Handkeja, za svoje izjemno delo prejela nemško-slovensko prevajalsko nagrado Fabjana Hafnerja za leto 2021.

   

  Več
 8. Vljudno vabljeni, da se nam v petek, 17. junija 2022, ob 20. uri, pridružite v  Beletrinini knjigarni na Starem trgu 3 v Ljubljani, kjer bomo v okviru Noči knjigarn na literarnem pogovoru gostili Ireno Svetek, ki bo spregovorila o svoji sveže izdani knjigi – kriminalnem romanu Beli volk. Pogovor z avtorico bo moderirala Maja Peharc.

   

   

  Več
 9. Roman Neverend Aleša Štegra se je pretekli teden uvrstil na prvo mesto prestižnega literarnega seznama – SWR Bestenliste. Gre za enega izmed najbolj uglednih nemških literarnih seznamov priznane medijske hiše SWR, na katerega 30 kritikov vsak mesec uvrsti deset leposlovnih del v priporočilo za branje.

  Več
 10. Vabljeni, da se nam pridružite na koncertu za podnebno in družbeno pravičnost, ki bo v torek, 7. 6. 2022, ob 21. uri v Križankah.

  Masayah, Živa ploj Peršuh, Simfonični orkester Music for the Future in drugi gostje tega vsebinsko večplastnega koncerta bodo na odru Križank združevali na videz nezdružljive umetniške parametre. Klasična glasba, rap, avtorski beati, njihove priredbe, poezija in uglasbeni teksti bodo skozi prizmo simfoničnega zvoka v priredbi Matije Krečiča in posebne odrske postavitve Mateja Filipčiča narasli v močno poudarjeni momentum, ki povzdigne mlade kot znanilce sprememb za ohranitev zdrave narave in družbe ter odločitev, ki jih mora narediti vsak posameznik najprej pri sebi. 

  Več
 11. Nagradna igra Zvezdna Beletrina in Coolmamacita 2022 je zaključena. Najlepša hvala vsem, ki ste v njej sodelovali.

  Izžrebali smo Špelo Peruš, ki je pravilno odgovorila na nagradna vprašanja in prejme I. letnik zbirke Zvezdna Beletrina, ki ga sestavljajo:

  1.  Antoine de Saint-Exupéry: Mali princ
  2. Carlo Collodi: Ostržek
  3. Lewis Carroll: Alica v čudežni deželi
  4. Fran Milčinski: Butalci
  5. Mira Mihelič: Pridi, mili moj Ariel

  Nagrajenki iskreno čestitamo!

  Več
 12. Pisatelj, dramatik, scenarist, prevajalec in jezikoslovec Andrej E. Skubic se je s svojim romanom Krasni dnevi prebil med veliko petericov finalistov, ki se v letošnjem letu potegujejo za prestižni naziv najboljšega romana leta – nagrado kresnik. Avtor je sicer kresnika prejel že trikrat in sicer za romane Grenki med (2000), Koliko si moja? (2012) in Samo pridi domov (2015).

  Končni prejemnik nagrade bo razglašen na kresni večer, 23. junija 2022.

  Več
 13. Občina Beltinci in založba Beletrina vabita, da se nam v petek, 3. junija 2022, ob 17. uri, pridružite na Otoku ljubezni na Muri, kjer bo potekala proslavitev Prešernovega nagrajenca Ferija Lainščka in njegove Murske sage, ponatisa večkrat nagrajenih romanov – Ločil bom peno od valov in Muriše. Poleg tega, da se bomo na dogodku poklonili avtorju, bomo obeležili tudi 700. obletnico prve pisne omembe Beltincev.

  Več
 14. Z veseljem sporočamo, da smo prodali že 19.000 izvodov romana Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj, s čimer ta kresnikov nagrajenec ostaja najbolj prodajana Beletrinina knjiga vseh časov. Roman je doživel že številne prevode in ponatise, načrtovano pa je tudi snemanje filma v režiji Marka Naberšnika.

  Več
 15. Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (NVO-VID) vabi na dogodek »Prosto programje in storitve za digitalno suvereno družbo in prebivalstvo«, ki bo potekal v torek, 17. maja, od 16h do 20h v Mediateki knjižnice Otona Župančiča, Kersnikova ulica 2, Ljubljana. Oglejte si program dogodka

  Več
 16. Beletrinina debata se bo odslej selila po vsej Sloveniji. Prva debata izven prestolnice bo na slikovitem Goričkem, na posestvu vinske kleti Marof, kamor vas prijazno vabimo v sredo, 18. 5. 2022, ob 19. uri. Debata bo potekala v hibridni obliki - v živo ter v spletnem prenosu na Youtube kanalu Beletrine

  Naši gostje bodo: pisatelj in nekdanji novinar Vlado Žabot, dr. Jevgenij Gorešnik, ukrajinski znanstvenik z Inštituta Jožef Stefan, in doc. dr. Blaž Podlesnik, predavatelj na Katedri za rusko književnost ljubljanske Filozofske fakultete. Posebna gostja pa bo preko video povezave tudi vojna poročevalka RTV Slovenija Karmen W. Švegl. Debato bosta povezovala Valentina Plaskan in Nejc Krevs. 

  Več
 17. Prijazno vabljeni, da se nam v petek, 13. maja 2022, ob 17. uri, pridružite v knjigarni Beletrina na Starem trgu 3 v Ljubljani in si v živo ogledate snemanje nove epizode Beletrine v živo. O knjigi Murska saga Ferija Lainščka se bosta pogovarjala avtor in novinarka Bernarda Žarn. Vabljeni!

  Več
 18. Včeraj, 8. maja 2022, je bila na Vrhniki podeljena tretja Cankarjeva nagrada za najbolj izvirno literarno delo minulega leta, ki jo je za svoje delo Tri igre za punce prejela Simona Semenič, slovenska pisateljica in gledališka ustvarjalka.

  Več
 19. Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi je družbeno odgovoren projekt, v okviru katerega po standardiziranem sistemu, ki ga je razvil Geodetski inštitut Slovenije, pridobivajo podatke o ovirah v javnem prostoru. Ti so podlaga za odpravo fizičnih ovir v mestih, izdelavo spletnih in fizičnih kart ter aplikacije za navigacijo, vse našteto pa osebam z različnimi oviranostmi omogoča samostojno mobilnost, kar je tudi glavni cilj projekta. Projekt financira Ministrstvo za infrastrukturo, izvaja Geodetski inštitut Slovenije, kot partner pa sodeluje Beletrina, ki skrbi za spletno dostopnost.

  Več
 20. Vseslovenska platforma za izposojo in prodajo e-knjig Biblos je največja spletna knjigarna in knjižnica pri nas, kjer je možno kupovati ali si izposojati knjige 24 ur na dan sedem dni v tednu. Platforma je enostavna za uporabo in omogoča branje na vseh elektronskih napravah, vključno s tablicami in pametnimi telefoni, najbolj elegantno pa s pomočjo bralnikov inkBOOK, ki so prilagojeni prav za Biblos. Platformo lahko brezplačno uporabljajo člani vseh slovenskih knjižnic, število izposoj na letni ravni pa nenehno narašča. Če so bralci leta 2014 na Biblosu opravili dobrih 12 tisoč izposoj, se je ta številka lani povzpela na 257 tisoč izposoj. Vztrajno narašča tudi nabor naslovov na platformi, ki je že presegel številko 6.000.

  Več
 21. Simona Semenič, slovenska pisateljica in gledališka ustvarjalka, se s svojim delom Tri igre za punce poteguje za letošnjo Cankarjevo nagrado, ki jo podeljujejo Slovenski center Pen, SAZU, ZRC SAZU in Univerza v Ljubljani z Občino Vrhnika.

  Zmagovalec bo razglašen v nedeljo, 8. maja 2022, na Vrhniki.

  Več
 22. Vabimo vas na literarno-vinski večer, ki bo v sredo, 18. maja 2022, ob 19. uri, v Domu KULTure Muzikafe na Ptuju. Na 79. Hudi pokušnji! bosta z nami legenda slovenskega smučanja Tone Vogrinec, ki je nedavno ob svojem 80. rojstnem dnevu dobil biografijo Vsi me kličejo Tona, in vinar Janez Valdhuber z Valdhuberjevega posestva v Svečini (Vina Falot). Večer bosta povezovala pesnik David Bedrač in vinski publicist Jože Rozman. Vstop je prost.

  Več
 23. Obveščamo vas, da bo v knjigarna Beletrina na Starem trgu 3 v Ljubljani ob sobotah odprta od 10. do 14. ure.

  Več
 24. Beletrinini trubadurji se znova odpravljajo na zdaj že tradicionalno pot med svoje bralke in bralce po vsej Sloveniji. Do konca leta bodo Beletrinini priljubljeni avtorji obiskali številne kraje, kjer se bodo družili z ljubitelji literature in jim v živo predstavili svoje delo. Poletni niz dogodkov Beletrinini trubadurji smo na založbi v sodelovanju s slovenskimi splošnimi knjižnicami zasnovali leta 2020, saj se je izkazalo, da so bili tako bralci kot avtorji po mesecih karantene željni branja in druženja v živo. Z avtorji bo na poti tudi Beletrinina knjigarna, ki bo ponujala izbor knjig po posebno ugodnih cenah. Vabljeni!

  Dogodki so del programa Literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

  Več
 25. V soboto je žirija Delove nagrade kresnik, ki je vsako leto podeljena najboljšemu romanu leta, objavila seznam desetih knjižnih del, ki so nominirani za letošnji naziv.

  Med nominiranci sta tudi romana Krasni dnevi Andreja E. Skubica in Đorđić se vrača Gorana Vojnovića.

  Izmed desetih izbranih del bo žirija do 23. maja 2022 izbrala pet finalistov, izmed katerih bo na kresni večer, 23. junija 2022, razglašen prejemnik nagrade.

  Nominirancema iskreno čestitamo.

  Več
 26. Društvo slovenskih literarnih kritikov je v sredo, 20. 4. 2022, razglasilo tri nominirance za nagrado kritiško sito, ki je vsako leto podeljena najboljšemu literarnemu delu slovenskega avtorja iz preteklega leta.
  Z veseljem sporočamo, da so knjige vseh treh nominirancev v ožjem izboru izšle pri naši založbi. Za nagrado se potegujejo Jasmin B. Frelih z romanom Piksli, Ana Marwan z romanom Zabubljena in Goran Vojnović z romanom Đorđić se vrača.
  Vsem nominirancem čestitamo.
   

  Več
 27. Beletrina je v teh dneh ob podpori Ministrstva za kulturo vzpostavila prenovljena spletna portala Kulturnik.si in Culture.si, ki sta namenjena obveščanju in široki promociji slovenske kulture doma in v tujini in s tem stopila še korak naprej pri promociji slovenske kulture, za kar si prizadeva že od začetka delovanja.

  Portala, katerih lastnik je Ministrstvo za kulturo, upravlja in ureja pa ju neodvisna Beletrinina uredniška ekipa, si prizadevata za ažurno in enakovredno zastopanje ter promocijo vseh področij kulture.

  Vse kulturne ustanove in producenti lahko na portala tudi sami vpisujejo svoje dogodke.

  Več
 28. Drago Jančar, eden izmed najbolj uveljavljenih in prevajanih sodobnih slovenskih avtorjev, ki je za svoje izjemno delo prejel mnoga najvidnejša slovenska in mednarodna priznanja, med njimi tudi Prešernovo nagrado in štiri kresnike, se vrača z novim, ganljivim osebnoizpovednim romanom Ob nastanku sveta.

  Ob tej priložnosti vas vabimo, da se nam v četrtek, 21. 4. 2022, ob 17. uri pridružite v Klubu Cankarjevega doma, kjer bo avtor o svojem delu spregovoril z direktorjem Beletrine Mitjo Čandrom.

  Na spletnem mestu Cankarjevega doma si lahko priskrbite si svojo brezplačno vstopnico: https://www.cd-cc.si/.../drago-jancar-ob-nastanku-sveta.

  Več
 29. Vabimo vas, da se nam v sredo, 13. aprila, ob 18. uri pridružite na 6. Beletrinini debati, na kateri se bodo udeleženci dotaknili številnih dilem, ki jih sprožata krvavi vojni v naši neposredni soseščini, prva na območju nekdanje Jugoslavije izpred treh desetletij in druga, ki smo ji priča danes in je posledica ruskega napada na Ukrajino. Debata bo potekala v hibridni obliki – v živo v Gledališču Glej v Ljubljani ter preko spletnega prenosa na Beletrininem Youtube kanalu.

  Več
 30. V letošnjem letu na naše knjižne police dodajamo novo knjižno zbirko – zbirko svetovnih in mladinskih klasik Zvezdna Beletrina, ki bo v naslednjih 5 letih med slovenske bralce prinesla 25 izbranih naslovov v novih prevodih z izvrstnimi spremnimi besedami in v čudoviti vizualni podobi.

  Več
 31. Ob izidu novega romana enega najbolj uveljavljenih in prevajanih sodobnih slovenskih avtorjev Draga Jančarja z naslovom Ob nastanku sveta založba Beletrina vabi na njegovo predstavitev, ki bo v torek, 12. aprila, ob 17. uri v Kazinski dvorani SNG Maribor. Z avtorjem tega fascinantnega dela, katerega zgodba se dogaja v povojnem Mariboru in v katerem se prepletajo zgodovinski dogodki, sanjski prizori, biblijske zgodbe in otroški spomini protagonista Danijela, se bo pogovarjala kulturnica Zora A. Jurič.

  Več
 32. Vabimo vas na literarno-vinski večer, ki bo v sredo, 20. aprila 2022, ob 19. uri v Vinski kleti Osterberger Hotela Mitra. Na 78. Hudi pokušnji! bosta z nami legendarni pesnik Milan Jesih in vinar Sebastjan Božič iz Herbersteinove kleti v Juršincih. Večer bosta povezovala pesnica Kristina Kočan in vinski publicist Jože Rozman. Vstop je prost.

  Več
 33. V začetku marca je pri ugledni norveški založbi Aschehoug izšel norveški prevod romana To noč sem jo videl Draga Jančarja z naslovom Jeg så henne den natten, ki ga je prevedel Torleif Sjøgren-Erichsen. Gre za prvi prevod katerekoli knjige Draga Jančarja v norveščino in sploh enega redkih prevodov slovenskega leposlovja v norveški jezik.

  Ob tej priložnosti bo Drago Jančar v četrtek, 31. marca 2022, ob 17.00 gostoval v Oslu v knjigarni Norli Universitetsgata. Dogodek pripravlja založba Aschehoug v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom na Danskem in slovenskim konzulatom v Oslu ter založbo Beletrina. Z avtorjem se bo pogovarjal Per Egil Hegge.

  Več
 34. Založba Beletrina je v začetku marca uspešno pridobila podporo na kar treh evropskih razpisih, in sicer za projekte ArtACT, LITMAG in Versopolis. Prva dva projekta je Beletrina kot vodilni partner uspešno prijavila prvič, tretjega pa vodi že osem let in je bila z njim na razpisu znova uspešna. S tem postaja Beletrina vodilna domača ustanova na področju vodenja evropskih projektov.

  Več
 35. Založba Beletrina je del pobude SIDT (Sustaining and Innovating cultural Diversity in Literary Translations) petih organizacij s področja založništva, ki se zavzema za »ohranjanje in inovativnost kulturne raznolikosti v literarnih prevodih«, uvaja pilotni projekt za strokovno izobraževanje malih in srednje velikih neodvisnihzaložnikov, distributerjev in trgovcev po Evropi. Podpira jo program Ustvarjalna Evropa.

  Več
 36. Pri ugledni avstrijski založbi Folio je izšel nemški prevod Mojstrovine, romanesknega prvenca Ane Schnabl. Psihološki roman, ki v nemščini nosi naslov Meisterwerk, je prevedel Klaus Detlef Olof, ki je leta 2020 za isto založbo prevedel tudi avtoričino kratkoprozno zbirko Razvezani v prevodu Grün wie ich dich liebe grün.

  Več
 37. V projektu Versopolis - kjer živi poezija se bo združilo 30 kulturnih izvajalcev iz 21 držav EU in 7 držav zunaj EU, z namenom negovanja evropske poezije in nadaljevanja ponovnega umeščanja poezije v kulturno in družbeno okolje. Projekt bo trajno izboljšal karierne možnosti neuveljavljenih pesnic in pesnikov, omogočil literarnim festivalom nadgrajevanje programa, povečal prisotnost evropske poezije na svetovnem kulturnem prizorišču ter povečal zanimanje za poezijo ter umetnost in kulturo na splošno.

  Več
 38. Danes, 7. 3. 2022, bo ob 18.00 potekalo prvo srečanje literarnega festivala S(O)LOLIBRI, spletnega festivala, ki je nastal po zamisli lektoratov slovenščine na italijanskih univerzah (Rim, Neapelj, Padova, Trst, Videm) v želji, da bi italijanski publiki ponudili nekaj najnovejših prevodov iz slovenske književnosti.

  Več
 39. Programski direktor Beletrine Aleš Šteger je prejemnik literarne nagrade Alfreda Kolleritscha za leto 2021. Nagrada Alfreda Kolleritscha je ugledna literarna nagrada mesta Gradec, ki jo vsako drugo leto podelijo literarnim osebnostim, literarnim pobudam in združenjem, ki s svojim delom pomembno izstopajo v komuniciranju, promociji in širjenju sodobne literature. Alfred Kolleritsch (1931–2020) je s svojim dolgoletnim delovanjem na področju literature, predvsem kot literarni urednik, prispeval k temu, da se je Gradec uveljavil kot mesto literature.

  Več
 40. Vračajo se avtorski večeri v družbi izbranih knjig in vin, tokrat v Vinski kleti Osterberger Hotela Mitra. Prvo letošnje druženje vin in literature bo potekalo v sredo, 30. marca, ob 19. uri. Gostili bomo pisateljico Ireno Svetek, avtorico kriminalke Rdeča kapica, in vrhunskega vinarja Gregorja Kotolenka (Statera Wine Estate). Večer bosta povezovala pesnica Kristina Kočan in vinski publicist, tudi avtor uspešnice Čar vina (Beletrina, 2018), Jože Rozman. Vstop je prost.

  Več
 41. Vljudno vas vabimo na simpozij ob 100-letnici rojstva portugalskega nobelovca Joséja Saramaga, ki bo potekal 7. in 8. marca 2022 v atriju ZRC SAZU.

  José Saramago (1922–2010) se je rodil v Azinhagi na Portugalskem. Bil je pisatelj, dramatik, novinar in kolumnist. Napisal je več kot trideset literarnih del. Leta 1998 je prejel Nobelovo nagrado za književnost. Pri založbi Beletrina sta izšli njegovi knjigi Leto smrti Ricarda Reisa in Kameni splav.

  Več
 42. Z veseljem sporočamo, da smo se uspešno prijavili na dva razpisa Evropske unije in pridobili sredstva za izvedbo dveh novih projektov, v katerih bomo sodelovali kot vodilni partnerji.

  Več
 43. Danes, 1. marca 2022, bo ob 19.30 na literarnem večeru v Musilovi hiši v Celovcu gostoval Goran Vojnović, avtor uspešnic Čefurji raus!, Jugoslavija, moja dežela in Figa. Z moderatorjem Felixom Kohlom bo spregovoril o romanu Čefurji raus!, ki je v lanskem letu izšel pri avstrijski založbi Folio v prevodu Klausa Detlefa Olofa.

  Več
 44. Festival Fabula, najodmevnejši literarni festival v Sloveniji, se bo letos odvijal med 4. marcem in 15. aprilom 2022. V sodelovanju s Cankarjevim domom smo pripravili pester literarni program, s katerim želimo domači javnosti predstaviti avtorice in avtorje svetovnega formata ter odpirati aktualna družbena vprašanja.

  Tokrat izhaja iz vprašanja o človeški ranljivosti, ki prihaja v ospredje prav v času, ko se na eni strani človeštvo bori s svetovno pandemijo, ekološko katastrofo, družbenimi pretresi in izostreno politično situacijo v svetu, na drugi strani pa se porajajo vprašanja, kako v sodobnem času obravnavamo ranljive skupine, kako majhni in krhki smo v resnici in koliko ranljivosti si v človeški odsotnosti ter družbeni apatičnosti sploh še dopustimo. Sloganu letošnje Fabule »Krhki (ne)močni svet« se pridružujejo tudi letošnje knjige in mednarodno uveljavljeni avtorji in avtorici, ki ta hip veljajo za najboljše v svojih državah in v svetovnem merilu. V okviru festivala bomo letos gostili Sergeja Lebedjevega, Chimando Ngozi Adichie, Mieko Kawakami, Didier Eribona, Majo Haderlap, Brino Svit, Dževada KarahasanaMarieke Lucas Rijnevelda, Dina Pešuta, Zoro del Buono ter Ivano Šojat.

  Več
 45. Včeraj je v Kopru potekala slovesna podelitev Evro-sredozemske literarne nagrade PONT in predstavitev pesniške zbirke Avtoportret z rojem čebel letošnjega nagrajenca Jana Wagnerja. Njegova poezija je prevedena v več kot 30 jezikov, njegova dela pa so ovenčana med drugim tudi z nemško literarno nagrado Georga Büchnerja in nagrado leipziškega knjižnega sejma.

   

  Več
 46. Drage bralke, dragi bralci, prijazno vabljeni na 5. Beletrinino debato z naslovom Etika v postkovidnem obdobju, ki bo v sredo, 9. marca 2022, ob 19. uri potekala v hibridni obliki – v živo v Klubu Cankarjevega doma ter v spletnem prenosu na Beletrininem YouTube kanalu. Pogovarjali se bodo indologinja dr. Tamara Ditrich, filozof dr. Blaž Zabel ter esejist in pesnik Muanis Sinanović. Pogovor bo povezovala novinarka in voditeljica Nina Jerman.

  Več
 47. V torek, 8. februarja 2022, je preminil avstrijski pisatelj, dramatik in esejist Gerhard Roth, avtor romana Zimsko potovanje, prve knjige, ki je izšla pri Beletrini leta 1996, zaradi česar nas nanj vežejo dragoceni spomini.

  Več
 48. Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Založba Beletrina vas vabita na slovesno podelitev Evro-sredozemske literarne nagrade PONT in predstavitev pesniške zbirke Avtoportret z rojem čebel Jana Wagnerja, ki je izšla v skupni izdaji Beletrine in Založbe Annales ZRS Koper. Podelitev bo potekala v četrtek, 17. februarja 2022. Začela se bo ob 17.00 na Prešernovem trgu v Kopru s sprevodom po starem mestnem jedru, nadaljevala pa se bo ob 19.00 s slovesnostjo v Protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru.

  Več
 49. Založba Beletrina in Ustanova Dr. Šiftarjeva fundacija vas prijazno vabita na prireditev ob izidu knjige dr. Antona Vratuše in dr. Sandija Volka Trojno poslanstvo profesorja Urbana, ki bo v sredo, 23. februarja 2022, ob 18. uri v Atriju ZRC v Ljubljani.

  Več
 50. Iščemo dva nova sodelavca/sodelavki za delovni mesti Strokovna sodelavka/Strokovni sodelavec v administraciji in Referentka/referent v administraciji. Rok za prijavo je 14. 2. 2022. 

  Več
 51. Roman In ljubezen tudi Draga Jančarja je pred nekaj dnevi izšel pri eni najuglednejših italijanskih literarnih založb La nave di Teseo iz Milana. Jančarjevo uspešnico je v italijanščino prevedla Darja Betocchi in nosi naslov E l’amore anche ha bisogno di riposo. Prevod je deležen že prvih odličnih odzivov bralcev in medijev, med drugim so o njem pisali v Il Giornalu in Il Piccolu.

  Več
 52. Z veseljem vam sporočamo, da sta knjigi Figa Gorana Vojnovića in Mazohistka Katje Perat nominirani za prestižno mednarodno literarno nagrado Dublin 2022 (Dublin Literary Award 2022). Obe knjigi sta v angleščini izšli jeseni 2020 pri založbi Istros Books, Figa v prevodu Olivie Hellewell, Mazohistka pa v prevodu Michaela Bigginsa.

  Več
 53. Iščemo novo sodelavko/sodelavca za delovno mesto urednice/urednika. Prijave zbiramo do vključno petka, 4. februarja 2022, na e-naslov info@beletrina.si.

  Več
 54. Drage bralke, dragi bralci, prijazno vabljeni na 4. Beletrinino debato o vlogi poezije danes, ki bo 9. februarja 2022 ob 19. uri potekala v hibridni obliki – v živo v Klubu Cankarjevega doma ter v spletnem prenosu na Youtube kanalu. Pogovarjali se bodo Nina Dragičević, Milan Dekleva in Ana Svetel.

   

  Več
 55. Vabljeni na pesniško branje in pogovor z letošnjim prejemnikom nagrade pont, nemškim avtorjem Janom Wagnerjem. Wagner verjame v transformativno in vključujočo moč poezije, zato ne ostaja omejen na svet svojega jezika in kulture, prav tako pa tudi ne na meje ene same umetnosti. Pogovor, ki bo del programa Gostujoči umetnik Akademije za vizualne umetnosti bo potekal v torek, 15. 2. 2022 ob 19. uri, v Galeriji Jakopič. Vodil ga bo Aleš Šteger in bo potekal v angleščini.

  Vstop prost!

  Več
 56. Vabljeni na Festival literature sveta – Fabula! V četrtek, 3. 2. 2022 ob 20h, se nam bo v Klubu Cankarjevega doma kot prvi predstavil izjemni Dževad Karahasan. Spoznali ga bomo ob pogovoru o tretjem delu zgodovinske trilogije Kaj pripoveduje pepel z naslovom Vonj po strahu. Pogovor, ki bo tolmačen, bo moderiral Muanis Sinanović. Priskrbite si brezplačne vstopnice za dogodek

   

  Več
 57. Nemška akademija za otroške in mladinske knjige (Die Deutsche Akademie für Kinder- und Jugendliteratur) je za knjigo meseca razglasila Balkanalije avtorice Samire Kentrić, ki je v Nemčiji izšla pri založbi Verlaghaus Jacoby & Stuart pod naslovom Balkanalien, prevedla pa jo je Barbara Anderlič.

  Več
 58. Danes se začenja spletni festival Krasne nove literature, ki ga organizira evropska platforma za poezijo Versopolis in bo potekal vse do konca februarja. 

  Več
 59. Romaneskni prvenec Ane Schnabl Mojstrovina je odslej na voljo tudi v srbskem prevodu. Izšel je pri založbi Partizanska knjiga, prevedla pa ga je prevajalka Jelena Dedeić

  Več
 60. Z veseljem vam predstavljamo Beletrinin program letošnjega leta, ki si ga lahko ogledate na tej povezavi. Glavni urednik založbe Urban Vovk je med 60 novostmi, ki jih prinaša letošnji knjižni program, izpostavil ponatis vseh sedmih delov Iskanja izgubljenega časa Marcela Prousta, ki ga bo pospremil čisto svež prevod Petinsedemdesetih listov (prevajalka Katarina Marinčič) – velikega arhivskega odkritja iz 2018, ki je izšlo lani pri Gallimardu. Letos obeležujemo tudi stoletnico Proustove smrti.

  Več
 61. V knjigarni Beletrina na Starem trgu 3 v Ljubljani smo znižali cene zadnjim izvodom knjig s področij humanistike in družboslovja.  Med njimi sta tudi Aristotelova Poetika, ki jo dobite za 10 € namesto 29 €, in Fragmenti predsokratikov, znižani s 95 € na 30 €. Akcija velja do 25. 1. 2022 ali do razprodaje zalog samo v knjigarni Beletrina. Toplo vabljeni vsak delovnik med 10. in 20. uro ter v soboto med 9. in 13. uro.

  Več
 62. Drago Jančar je eden najbolj uveljavljenih slovenskih pisateljev, čigar dela so prevedena v več kot dvajset jezikov, kresnikov rekorder, prejemnik številnih drugih domačih in uglednih tujih nagrad, pa tudi eden najprodornejših družbenokritičnih premišljevalcev pri nas. O njegovem delu in ustvarjalnosti bodo 31. 1. 2022 ob 16.30 v Klubu Cankarjevega doma spregovorili Jančarjevi uredniki, prevajalci in prijatelji.

  Več
 63. Literarni prvenec Bronje Žakelj, ki je med drugim prejel nagrado kresnik (2018), je osvojil slovenske bralke in bralce, ki so doslej kupili že več kot 18.500 izvodov romana. Bronja Žakelj, ki je od izida romana pa do danes dala več kot 60 intervjujev in gostovala na več kot 60 literarnih večerih, kjer so ji nekateri izmed bralcev zaupali, da so Belo se pere na devetdeset prebrali tudi že šestkrat ali sedemkrat. Po romanu je načrtovano tudi snemanje filma v režiji Marka Naberšnika.

  Več
 64. Mojstrovina, psihološki roman in romaneskni prvenec pisateljice Ane Schnabl, je bila pravkar recenzirana v ugledni literarni reviji Los Angeles Review of Books. Avtor recenzije Michael Tate, ustanovitelj založbe Jantar Publishing o Ani Schnabl pravi: »Kar zadeva avtorico, je v mnogih pogledih enako iznajdljiva, edinstvena, dvoumna in navdušujoča kot njen roman.« Preberite celotno recenzijo.

  Več
 65. Beletrinina debata, ki smo jo napovedali za 19. januarja ob 19. uri v Gledališču GLEJ, je zaradi bolezni in trenutne epidemiološke situacije prestavljena. O novem terminu vas bomo obvestili naknadno.

  Drage bralke, dragi bralci, prijazno vabljeni na 4. Beletrinino debato o etiki v postcovidnem obdobju, ki bo 19. januarja 2022 ob 19. uri potekala v hibridni obliki – v živo v Gledališču Glej ter v spletnem prenosu na Youtube kanalu Beletrine

  Več
 66. Žirija Espressnih zgodb, ki jo sestavljajo Lara Paukovič, Aljaž Koprivnikar in Urška Bračko, je za zmagovalno zgodbo omenjenega literarnega natečaja izbrala Soledad avtorice Ajde Bračič. Ta bo za nagrado prejela kavni aparat De'Longhi Magnifica Evo ter objavo na beletrina.si. Nagradili bomo tudi drugouvrščeni kratki zgodbi Kavelj 23 Tatjane Plevnik in Družinski recept za kavo Petre Kampl Petrin.
  Žirija za objavo predlaga tudi zgodbe Vonj po ljubezni Tatjane Plevnik, Vsakdanjik, kot zgodba kave avtorja Martina Cvetka ter zgodbo Anastazije Gračner. Vse izbrane zgodbe že lahko preberete na našem portalu.

   

  Več
 67. Obveščamo vas, da bo v prazničnem času knjigarna Beletrina na Starem trgu 3 v Ljubljani odprta po naslednjem razporedu:

  24. 12.: 10.00 - 15.00
  25. 12.: zaprto
  31. 12.: 10.00 - 15.00
  1.1.: zaprto

  Več
 68. Srečno 2022

  16.12.2021

  Drage bralke, dragi bralci, uživajte v zavetju najboljših knjig! Srečno 2022. 

   

  Več
 69. AirBeletrinin natečaj za najboljšo kratko zgodbo 2021 se zaključuje z razglasitvijo zmagovalke Kaje Mohorič s kratko zgodbo Pasji svet skozi mačje oči. Zaradi epidemije se je dogodek ponovno preselili na splet. Vabimo vas, da si ga ogledate in v pogovoru Nine Cijan z članicama žirije Gabrielo Babnik in Veroniko Šoster ter članom Urbanom Vovkom izveste še marsikaj zanimivega o kratkih zgodbah in letošnjem natečaju. Prisluhnete lahko tudi interpretaciji zmagovalne zgodbe v izvedbi Roka Viharja.
   

   

  Več
 70. Slovenski pisatelj, dramatik in esejist Drago Jančar je dobitnik mednarodne literarne nagrade Milovan Vidaković, ki jo podeljujejo na mednarodnem festivalu prozne ustvarjalnosti "Prosefest" v Novem Sadu. Festival letos poteka že petnajstič, od 13. do 16. decembra, v organizaciji Kulturnega centra Novi Sad, tokrat preko njihovega uradnega YouTube kanala.
   

   

  Več
 71. Drage bralke, dragi bralci,  vabljeni k sodelovanju v literarnem natečaju Espressne zgodbe, ki diši po kavi ter poteka v sodelovanju Beletrine in blagovne znamke De'Longhi. Natečaj je do 19. 12. 2021 odprt za vse literarne in kavne navdušence, ki na njem lahko sodelujete z izvirno in še neobjavljeno kratko zgodbo o kavi, ki naj obsega največ 1500 znakov s presledki. Svojo zgodbo lahko prijavite tukaj. 
   

  Več
 72. Z veseljem sporočamo, da bo medijska hiša PRO Plus po Beletrinini kriminalni uspešnici Rdeča kapica, ki jo je mojstrsko napisala pisateljica in scenaristka Irena Svetek, posnela televizijsko serijo. Rdeča kapica, ki je bila izredno dobro sprejeta tako med ljubitelji vrhunskih kriminalk kot tudi med literarnimi kritiki, je doživela že prvi ponatis.

  Več
 73. Drage bralke, dragi bralci, vabimo vas k ogledu spletnega prenosa hibridnega dogodka z gostoma pisateljema Dragom Jančarjem in Zoro del Buono. Pogovarjala se bosta o dojemanju padca berlinskega zidu v Jugoslaviji in trenutnih razmerah na Balkanu. Dogodek, ki bo v četrtek, 9. 12. 2021 ob 19.30, v Literarisches Colloquium Berlin, bo moderirala Amalija Maček, prevajalka, tolmačka in prevodoslovka, letošnja prejemnica nemško-slovenske prevajalske nagrade Fabjana Hafnerja. Prek spleta si lahko pogovor brezplačno ogledate tukaj.

  Več
 74. Ljubitelji serij si lahko hrvaško serijo v šestih delih, posneto po romanu Roberta Perišića Območje brez signala, ki je pri Beletrini v prevodu Urbana Vovka izšel leta 2018, te dni že ogledajo na programu VOYO. Območje brez signala je serija o dveh junakih, ki jima v brezupni situaciji uspe nemogoče, poleg Milene Zupančič in Marka Mandića pa v njej zaigrajo še Rene Bitorajac, Goran Bogdan in Izudin Bajrović.

  Več
 75. Združenje Manager vsako leto podeli laskavo priznanje Mladi/-a manager/-ka, ki na zemljevid slovenskega menedžmenta postavlja mlade, uspešne, perspektivne in prodorne managerje in managerke, ki so že na začetku svoje karierne poti prepoznani po svojih vodstvenih sposobnostih. Letos se je med top tri finaliste uvrstila tudi izvršna direktorica Beletrine Alma Čaušević Klemenčič, za kar ji iskreno čestitamo.

  Več
 76. Ugledna mednarodna revija World Literature Today je na lestvico 100 najbolj odmevnih prevodov leta 2021 uvrstila tudi roman Slepec direktorja Beletrine Mitja Čandra, ki je v izvirniku leta 2019 izšel pri mariborski založbi Litera. V angleščino ga je prevedel Rawley Grau, izdala pa ga je britanska založba Istros Books. Čestitamo!

  Seznam stotih najbolj odmevnih prevodov letošnjega leta po izboru WLT si lahko ogledate tukaj.

  Več
 77. Amalija Maček, prevajalka, tolmačka in prevodoslovka, je letošnja prejemnica nemško-slovenske prevajalske nagrade Fabjana Hafnerja. Dobila jo je za prevod romana Moje leto v Nikogaršnjem zalivu Nobelovca Petra Handkeja. Oglejte si oddajo Beletrina v živo, v kateri se Amalija Maček z voditeljico Bernardo Žarn pogovarja o romanu. 

   

  Več
 78. Slovenski pisatelj Drago Jančar bo v sredo, 1. decembra 2021 ob 19. uri, sodeloval na literarnem večeru v uglednem bruseljskem kulturnem centru Bozar. Gost večera bo tudi Stefan Hertmans, flamski pisatelj, ki je letos praznoval svoj 70. rojstni dan. Pogovor bo moderirala v Belgiji živeča prevajalka Staša Pavlović, ki je v slovenski jezik prevedla več Hertmansovih del. Literarni večer bo potekal v znamenju predsedovanja Slovenije Svetu EU in festivala SEE, ki se osredotoča na jugovzhodno Evropo.

  Več
 79. V soboto, 27. novembra 2021, ob 20. uri, bo na Velikem odru SNG Drama Ljubljana slavnostno premiero doživela drama po romanu Figa Gorana Vojnovića. Uprizoritev nastaja v režiji Luke Martina Škofa, glavno vlogo pa igra Benjamin Krnetić.

  Več
 80. Drage bralke, dragi bralci, roman Đorđić se vrača Gorana Vojnovića je nominiran za veliko nagrado Slovenskega knjižnega sejma - naj knjiga leta 2021. Prijazno vas prosimo za vaš glas. Glasujete lahko na spletni strani Slovenskega knjižnega sejma do 2. decembra 2021. Hvala! 

  Več
 81. Drage bralke, dragi bralci, prijazno vabljeni na 3. Beletrinino debato o vplivu epidemij na družbo, ki bo 1. decembra 2021 ob 19. uri potekala v hibridni obliki – v živo v Štihovi dvorani Cankarjevega doma ter v spletnem prenosu na Youtube kanalu Beletrine.
   

  Več
 82. Goran Vojnović, trikratni kresnikov nagrajenec in eden najbolj priljubljenih ter prevajanih slovenskih pisateljev, je nedavno gostoval na Buch Wien, dunajskem knjižnem sejmu in festivalu. Na sejmu in izven njega je predstavljal nemški prevod svojega prvega romana Čefurji raus!, ki ga je prevedel Klaus Detlef Olof, letos pa izdala založba Folio.

  Več
 83. Ilustratorka Ana Maraž je na 14. Slovenskem bienalu ilustracij prejela posebno pohvalo po izbiri člana žirije Silvana Omerzuja za ilustracije v knjigi pravljic Kako dolg je čas pisatelja Mateta Dolenca, ki je leta 2019 izšla pri Beletrini. Čestitamo! 

  Več
 84. Naša izvršna direktorica Alma Čaušević Klemenčič se je uvrstila v drugi krog na razpisu za priznanje  Mladi manager leta 2021! Združenje Manager vsako leto na januarskem srečanju podeli priznanje, s katerim na zemljevid slovenskega managementa postavlja mlade, uspešne, perspektivne in prodorne managerje in managerke.

  Za uvrstitev ji iskreno čestitamo! 

  Več
 85. Uredništvo spletnega portala Airbeletrina tudi letos, že enajstič po vrsti, razpisuje natečaj za najboljšo kratko zgodbo. Odziv na natečaj je ponavadi odličen in ne dvomimo, da bo tudi letos tako. Rok za oddajo prispevkov je 22. november 2021. Zmagovalca bomo razglasili 15. decembra 2021 na svečanem dogodku.

  Več
 86. Drage bralke, dragi bralci, odslej lahko BON21 unovčite tudi za nakup knjig v naši spletni knjigarni. 

  Več
 87. Želimo si sodelavko ali sodelavca na začetku svoje karierne poti, ki:
  - pozna družbena omrežja in jih redno uporablja
  - pozna osnove e-poštnega marketinga 
  - je deloven, zanesljiv in diskreten
  - je tehnično iznajdljiv in digitalno pismen
  - se zelo rad uči
  - ima izkušnje s pisanjem besedil 
  - dobro pozna slovenski pravopis
  - vidi svojo prihodnost na področju marketinga, odnosov z javnostmi in digitalnega marketinga

  Več
 88. V sklopu festivala Dnevi poezije in vina razpisujemo natečaj Naj pesem za najboljšo pesem leta 2021. Spletni natečaj, s katerim želimo spodbuditi uporabo slovenskega pesniškega jezika, je namenjen širši javnosti in odprt za vse, tudi vas! Pohitite, prijavite svojo pesem na natečaj do 4. novembra 2021!

  Več
 89. Drage bralke in bralci, prijazno vabljeni na 2. Beletrinino debato o položaju pisateljic skozi čas, ki bo 11. novembra 2021 ob 19. uri potekala v hibridni obliki - v živo v Štihovi dvorani Cankarjevega doma ter v spletnem prenosu na Youtube kanalu Beletrina.

  Več
 90. Drage bralke, dragi bralci, v naši knjigarni na Starem trgu 3 v Ljubljani smo za vas znižali cene knjig, ki so na voljo le še v nekaj izvodih. Pohitite, obiščite nas čim prej in pobrskajte med pestro ponudbo naslovov po znižanih cenah. Prijazno vabljeni!

  Več
 91. Dopolnitev: Razstavo podaljšujemo do 28. novembra 2021. Vabljeni k ogledu! 

  Vabljeni na ogled razstave Temnejša je noč, svetlejše so zvezde, ki bo od 29. oktobra do 14. novembra 2021 v Prvem preddverju Cankarjevega doma v Ljubljani. Razstava obeležuje dva pomembna dogodka, 25. obletnico Beletrine in 200-letnico rojstva ruskega pisatelja F. M. Dostojevskega

  Več
 92. Iskrene čestitke Bronji Žakelj! Njen s kresnikom ovenčani prvenec Belo se pere na devetdeset, ki smo ga pri naši založbi izdali leta 2018, je bil prodan že v več kot 18.000 izvodih. Roman je bil doslej preveden v tri jezike, hrvaškega, italijanskega in makedonskega. 

   

  Več
 93. Nocoj ob 19.00 in vsak večer od ponedeljka do petka ob isti uri vas Program Ars v novi oddaji Odprta knjiga vabi k poslušanju življenjske zgodbe igralca Radka Poliča Raca v 52 nadaljevanjih. Hkrati pa pri ZKP RTV SLO izhaja zvočna knjiga Rac, v kateri Rac bere svoj biografski roman Rac, ki je nastal po intenzivnih pogovorih z dramaturginjo, urednico in publicistko Petro Pogorevc. Ob tej priložnosti smo za 10 % znižali ceno biografskega romana Rac

  Več
 94. Društvo slovenskih književnih prevajalcev je danes odločilo, da letošnjo Sovretovo nagrado za vrhunske in prodorne literarne prevode leposlovnih besedil zadnjega leta prejme Marjanca Mihelič s prevodom prozne zbirke Svet gre naprej Lászla Krasznahorkaija, ki je leta 2020 izšla pri naši založbi. Ob tej priložnosti smo za 20 % znižali ceno zbirke Svet gre naprej in romana Vzporedne zgodbe Pétra Nádasa, ki ga je prav tako prevedla Marjanca Mihelič. 

  Več
 95. Obveščamo vas, da bo knjigarna Beletrina na Starem trgu 3 v Ljubljani jutri, 2. 10. 2021, zaradi inventure zaprta.Hvala za razumevanje!

  Več
 96. Prijazno vabljeni na Beletrinino debato s pisci kriminalk Ireno Svetek, Tadejem Golobom in Avgustom Demšarjem, ki bo razprla krvavo realnost, v kateri se znajdejo junaki njihovih del, inšpektor Vrenko, kriminalist Taras Birsa in tožilec Mio Aurelli. Debata bo v sredo, 6. 10. 2021 ob 19. uri, v Štihovi dvorani Cankarjevega doma, istočasno pa jo bomo predvajali na našem Youtube kanalu, kjer boste lahko tudi gledalci spletnega prenosa gostom zastavljali vprašanja.

  Več
 97. V Kopru je včeraj potekala podelitev evro-sredozemske literarne nagrade pont, ki se podeljuje uveljavljenim književnim ustvarjalcem za njihovo literarno delo, izdano v zbirki nagrade pont v sozaložništvu Beletrine in Annales ZRS. Letos sta Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Beletrina, ob podpori Mestne občine Koper, nagrado za literarne dosežke, usmerjene v preseganje meja in iskanje mostov med različnimi družbenimi skupinami, kulturnimi in verskimi skupnostmi, podelila nemškemu pesniku, esejistu in prevajalcu Janu Wagnerju.

  Več
 98. Oživljanje slovenskega kulturnega turizma je močno povezano z bogato kulturno dediščino krajev in iskanjem inovativnih načinov predstavljanja vsebin obiskovalcem. S tem namenom so se Beletrina, Fakulteta za elektrotehniko in Geodetski inštitut Slovenije povezali v projektu Zgodbe prostorov – prostori zgodb, v okviru katerega razvijajo prototip mobilne aplikacije, ki bo uporabnikom v petih slovenskih občinah na interaktiven način predstavila lokalne zgodbe naše literarne dediščine.

  Več
 99. Toplo vabljeni na pogovor s Slavenko Drakulić, eno najbolj prepoznavnih hrvaških avtoric, o njenem nedavno v slovenščini izdanem romanu Dora in Minotaver. Pogovor bo 29. septembra 2021 ob 20. uri v Klubu Cankarjevega doma, moderirala ga bo novinarka Ksenija Horvat in bo v hrvaščini. Za tolmačenje bo poskrbljeno. Spletni prenos si lahko v živo ogledate na našem Youtube kanalu

  Več
 100. Društvo slovenskih književnih prevajalcev je razglasilo tri nominiranke za Sovretovo nagrado, ki jo podeljuje za vrhunske in prodorne literarne prevode leposlovnih besedil zadnjega leta. Letos se za nagrado med tremi nominirankami potegujeta kar dve prevajalki, ki sta prevedli knjigi, izdani pri naši založbi. 

  Več
 101. BON21, ki smo ga prejeli državljani Republike Slovenije, lahko odslej unovčite tudi za nakup tiskanih knjig v novi knjigarni Beletrina na Starem trgu 3 v Ljubljani. Knjigarna je odprta od ponedeljka do petka med 10. in 20. uro ter v soboto od 9. do 13. ure. 

   

  Več
 102. Nagradna igra Beletrinini trubadurji 2021 je zaključena. Najlepša hvala vsem, ki ste sodelovali v njej. Žreb je bil naklonjen trem nagrajenkam. Prvo nagrado prejme Kristina Ule Flisek, drugo nagrado Polona Rabič, tretjo pa Štefka Horvat

  Več
 103. Prejemnik letošnje že 18. mednarodne Pretnarjeve nagrade, častnega naslova »ambasador poezije, slovenske književnosti in jezika«, je naš sodelavec Aleš Šteger, programski direktor, odgovorni urednik zbirke Koda in umetniški vodja festivala Dnevi poezije in vina. 

  Več
 104. Danes se začenja 25. festival Dnevi poezije in vina, ki bo do 28. avgusta 2021 potekal na Ptuju in v številnih drugih krajih v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem. Poleg bogatega pesniškega in vinsko-kulinaričnega programa pripravljamo tudi pester spremljevalni program. Festival Dnevi poezije in vina namreč že četrt stoletja uspešno združuje pesniško besedo s promocijo odličnih slovenskih vin. Glavnima poudarkoma – poeziji in vinu – se pridružuje premišljen program iz glasbene, vizualne, fotografske, filmske, plesne, gledališke in drugih umetnosti za vse starostne in interesne skupine.

  Več
 105. Letošnji prejemnik zlatnika poezije, priznanja za življenjski pesniški opus in ustvarjalno požlahtnjenje slovenskega jezika in kulture, je Milan Jesih, vsestranski ustvarjalec, predvsem pa pesnik z veliko začetnico. Oktobra bo pri naši založbi izdal svojo trinajsto pesniško zbirko Namreč, ki prinaša izključno osemvrstične pesmi.

  Več
 106. Pot do slovenskih e-knjig iz zamejstva še nikoli ni bila lažja! Na Biblosu, prvi in največji slovenski knjižnici in knjigarni e-knjig, na vas čaka več kot 5.500 e-knjig vseh žanrov od več kot 150 slovenskih založb in samozaložnikov. Z Biblosom lahko ohranite stik s slovensko knjigo, slovenskim jezikom in aktualno knjižno ponudbo.

  Več
 107. Še vedno lahko sodelujete v nagradni igri letošnje turneje Beletrininih trubadurjev in z malo sreče dobite uradni Biblos bralnik inkBOOK Calypso Plus s 5 e-knjigami, I. letnikom zbirke Klasična Beletrina, ali tiskane knjige!

  Fotografirajte se z eno od Beletrininih knjig v vašem najljubšem bralnem kotičku ter fotografijo do 31. 8. 2021 naložite prek obrazca na povezavi

  Več
 108. Po lanski uspešni seriji literarnih dogodkov, ki so potekali po celotni Sloveniji, bodo Beletrinini trubadurji letos ponovno zaokrožili po državi in se srečali s svojimi bralkami in bralci iz oči v oči. Priljubljeni Beletrinini avtorice in avtorji bodo različne slovenske kraje obiskali med majem in oktobrom. Z avtorji bo na poti tudi Beletrinina knjigarna, ki bo za bralce pripravila izbor knjig po posebno ugodnih cenah.

  Vabljeni, da se nam pridružite na dogodkih po vsej Sloveniji! 

  Dogodki so del programa Literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

  Več
 109. Z današnjim dnem s ponosom in veseljem na novem naslovu ponovno odpiramo knjigarno Beletrina. Toplo vabljeni na Stari trg 3 v Ljubljani, vsak delovnik med 10. in 19. uro ter v soboto med 9. in 13. uro.

  V otvoritvenem tednu vam ob nakupu v knjigarni do sobote, 10. 7. 2021, podarjamo 30 % popust na vse knjige založbe Beletrina.

  Več
 110. Dnevi poezije in vina, eden največjih in najprepoznavnejših mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki uspešno združuje pesniško besedo in promocijo najkakovostnejših slovenskih vin, praznuje 25 let. Zaradi jubileja bo festival, ki vsako leto konec avgusta gosti številne priznane pesnice in pesnike z vsega sveta ter izbrane domače vinarke in vinarje, še posebej svečan. Na Ptuju in na nekaj dogodkih, ki bodo potekali tudi v Ljubljani, Murski Soboti, Krškem, Vitomarcih, Juršincih, Ljutomeru, Križevcih pri Ljutomeru, Ormožu, Belem, Radovljici, Varaždinu na Hrvaškem in Potrni v Avstriji bo med 24. in 28. avgustom nastopilo 35 pesnic in pesnikov iz 20 držav.

  Častna gosta festivala bosta češki pesnik Petr Borkovec in portugalska pesnica Ana Luísa Amaral, Odprto pismo Evropi, ki letos nastaja v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana, pa bo napisal in ga na Ptuju prvič prebral nemški pesnik Durs Grünbein. Glavna festivalska poudarka – poezijo in vino – bo spremljal tudi bogat spremljevalni program.

  Več
 111. Đorđić se vrača, nadaljevanje uspešnice Čefurji raus, je tukaj in z zavodom Divja misel vas v sredo, 7. julija, ob 19. uri z največjim veseljem vabimo na kraj prizorišča, na igrišče sredi Fužin, kjer bo pogovor z avtorjem Goranom Vojnovićem vodil novinar Ervin Hladnik Milharčič.
   
  Pogovor na Fužine prihaja skupaj z novo enoto Knjižnice pod krošnjami, ki je na Fužinah s pomočjo dobrih in prostovoljnih rok svojo krošnjo odprla prejšnji teden na zelenici pred Balinarskim športnim društvom Fužine (Brodarjev trg 10).
  Več
 112. Obveščamo vas, da z današnjim dnem zaradi selitve zapiramo vrata knjigarne Beletrina na Novem trgu 2 v Ljubljani. Zaprti bomo do predvidoma sobote, 3. 7. 2021, v ponedeljek, 5. 7 2021, pa vas že vabimo na našo novo lokacijo, na Stari trg 3 v Ljubljani! Za dodatna vprašanja lahko pokličete na telefonsko številko 040 978 255 ali nam pišete na info@beletrina.si

  Najlepša hvala za razumevanje in se kmalu vidimo v novih prostorih knjigarne Beletrina! 

  Več
 113. V letošnjem biltenu 10 Books from Slovenia (10 knjig iz Slovenije) Centra za slovensko književnost je tudi roman Pontonski most avtorice Suzane Tratnik, "radikalna knjiga z živimi in odkritimi opisi ter slengom, značilnim za devetdeseta".

  Izbor si lahko ogledate na povezavi.

  Več
 114. Letošnji dobitnik Lavrinove diplome, ki jo od leta 2003 podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev, je prevajalec Američan Rawley Grau, ki slovensko književnost približuje angleško govorečemu bralstvu. Knjige slovenskih, tudi številnih Beletrininih, avtorjev v njegovih prevodih so prejele pozitivne recenzije v uglednih medijih z angleškega govornega področja, prejel pa je tudi več priznanj. Več na povezavi.

  Foto: Radio Prvi/osebni arhiv

  Več
 115. Toplo vas vabimo, da sodelujete pri izboru digitalnih presežkov Slovenije Websi in v okviru Glasu ljudstva z glasovanjem podprete naš projekt Beletrina v živo. 

  Beletrina letno organizira več kot 250 fizičnih dogodkov po vsej Sloveniji. Od marca 2020 je v izvedbo načrtovanih fizičnih dogodkov ostro zarezala epidemija Covida-19, kar je bila spodbuda za osmišljanje novih formatov. Prvi smo razvili format pogovora med avtorjem/poznavalcem in novinarjem/moderatorjem/moderatorko Beletrina v živo! ob ponedeljkih ob 20. uri zvečer. Zaradi izjemnega uspeha in odličnega sprejema pri bralcih, tudi nebralcih, so format posnemali številni kulturni akterji.

  Svoj glas za naš projekt lahko oddate do srede, 7. julija 2021, na povezavi ter hkrati tako sodelujete tudi v nagradni igri z bogatimi nagradami.

  Več
 116.  

  Iščemo urednika družbenih omrežij (M/Ž).

  Več o nalogah, pričakovanjih in roku prijave v novički.

  Več
 117. Sejem na zraku 4

  18.06.2021
  Priljubljeni Sejem na zraku, v organizaciji pisarne Ljubljana, Unescovega mesta literature, se danes vrača na prizorišče zelenega vrta Društva slovenskih pisateljev, kjer bo tudi Beletrina tri dni ponujala svoje najboljše in najbolj sveže knjižne izdaje s sejemskimi popusti. ⁠Na sejmu bomo gostovali do nedelje, 20. 6. 2021, vsak dan med 10. in 20. uro.⁠ ⁠
   
  Sejmu se tokrat pridružuje raznolik program Slovenskih dnevov knjige, ki jih bodo obiskali tudi Beletrinini trubadurji: Jasmin B. Frelih, Vlasta Nussdorfer⁠, Andrej E. Skubic, Jani Virk in Suzana Tratnik.
   
  ⁠Se vidimo. Sreča je v srečanjih!⁠
  P. S.: V primeru dežja sejma ne bo.
  Več
 118. Sejem otroške in mladinske literature v Bologni tudi v letošnji izdaji, ki poteka od 14. do 17. junija, poteka na spletu. Po napovedih organizatorjev bo ponudil pester program konferenc, razglasitev nagrad, delavnic, razstav, pogovorov, forumov in srečanj z vrsto izjemnih gostov, ki se bodo posvetili pomembnim vprašanjem sektorja. V torek, 22. junija, boste tako lahko prisluhnili tudi našemu tehničnemu direktorju Marku Hercogu, ki bo preko zooma predaval na temo E-knjige, zvočne knjige in dostopnost. Več na povezavi.

  Več
 119. Vabljeni na zaključek sezone Beremo z Manco Košir: Zgodbe o knjigah in ljudeh, ki bo potekal v živo, na prostem, pred Švicarijo v nedeljo, 13. junija, ob 18. uri. O kultnem romanu Lawrencea Durrella Aleksandrijski kvartet se bo Manca pogovarjala z novinarko, pisateljico in voditeljico Vesno Milek. Ob njej bo moški, ki naj bo presenečenje. Tema pogovora pa kajpada univerzalna: o ljubezni, strasteh, intrigah, umetnosti, o človeških teminah in žaru svetlobe, ki bo sijala tudi ta večer na robu Tivolija pod čarobnim Rožnikom.

  Pogovor bo potekal tudi v neposrednem prenosu na Facebook profilu MGLC, kasneje pa bo na voljo za ogled na YouTube profilu MGLC.

  Več
 120. Goran Vojnović bo v torek, 8. junija 2021 ob 19. uri skupaj s poljsko pisateljico Wioletto Greg in portugalsko pisateljico Djaimilio Pereira de Almeida sodeloval v pogovoru o prevodih svojih romanov v angleščino.

  Dogodek, ki ga bo vodila Erica Hesketh, direktorica Poetry Translation Centre, bo potekal na YouTubeu. Več informacij je na voljo na povezavi.

  Več
 121. Beletrina vas v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, med 31. majem in 3. junijem vabi na spletno izobraževanje Prihodnost založništva, namenjeno seznanitvi sektorja založništva, KKS in širše javnosti z izzivi nove Covid realnosti in iskanju priložnosti v inovativnih digitalnih marketinških rešitvah.

  Udeleženci se bodo na predavanjih in delavnicah preko zooma seznanili s posledicami Covida-19 na bralca, trendi v digitalnem in vsebinskem marketingu, znamčenju avtorjev, smermi založništva 3.0 - digitalizacijo procesov in digitalizacijo vsebin, optimizirano produkcijo tiskanih knjig, novimi trendi v digitalnem založništvu, modro prihodnostjo (tehnologija + ekologija), estetiki vsakdana in ustvarjalnosti v digitalnih kulturnih in kreativnih industrijah in s primeri dobre prakse na področju promocije in uspešnimi poslovnimi modeli v umetnostih. Program lahko preberete v zgibanki.

  Prijave zbiramo na e-naslovu potrditev@beletrina.si do ponedeljka, 31. 5. 2021 do 9. ure zjutraj.

  Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost in ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

  Vljudno vabljeni!

  Več
 122. Iskreno čestitamo Feriju Lainščku, ki se je s svojim romanom Kurji pastir uvrstil v finalno peterico za 31. nagrado kresnik!

  Žirija v sestavi Mimi Podkrižnik, Anja Mrak, Mateja Komel Snoj, Igor Divjak in Igor Žunković bo prejemnika nagrade za najboljši roman leta, ki jo podeljuje časnik Delo, razglasila 23. junija na slovesnosti na Rožniku.

  Več
 123. Vabljeni na Festival Literature sveta Fabula 2021, ki bo letos potekal med 8. majem in 6. junijem!
   
  Letošnja Fabula s festivalskim fokusom "Prihodnost = Privilegij?" prinaša prevpraševanje prostora in časa, v katerem trenutno smo. Ob heterogenih možnostih naracije življenja ter raziskovanju simbolnih, geografskih in mentalnih teritorijev pa se vprašanju posameznikove (de)privilegirane pozicije v svetu in prihodnjemu značaju naše skupnosti pridružujejo tudi letošnje knjige in festivalski gostje.
   
  Celoten program je dostopen na spletni strani festival-fabula.org. Zaradi pandemije COVID-19 ter trenutnih omejitev bo letošnji program hibridnega značaja (virtualni in živi dogodki). Prosimo vas, da morebitne spremembe programa spremljate na festivalski spletni strani in družbenih omrežjih.
  Več
 124. Mini teater vas jutri, 20. maja ob 20. uri, vabi na premierno uprizoritev nove gledališke predstave Pride konj v bar, po knjigi Davida Grossmana, v režiji Ivana Planinića in izvedbi Janje Majzelj, Grege Zorca, Janeza Starine in Janeza Vlaja!

  Ponovitvi predstave bosta v petek, 21. maja, in soboto, 22. maja, ob 20. uri.

  Isti dan bo predstava na voljo tudi preko spletnega predvajanja na 3. Odru.

  Več
 125. Fabula gre v živo!

  17.05.2021

  S partnerjem in koproducentom festivala Fabula, Cankarjevim domom, smo se odločili, da bo literarni večer s češkim pisateljem Marekom Šindelko, v četrtek, 20. maja, ob 20. uri v Linhartovi dvorani potekal v živo. Pogovor z avtorjem se bo odvil skladno s spremenjenim odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji, zato si čimprej zagotovite vstopnice, ki so že na voljo v informacijskem središču Cankarjevega doma. Obisk prireditve je omogočen le osebam s potrdilom o negativnem testu, cepljenju ali prebolelem covidu 19. Omogočen pa bo tudi brezplačen ogled dogodka na spletni strani Cankarjevega doma.

  Spremljajte družbena omrežja festivala za več informacij.

  Več
 126. Na avtrijskem radiu ORF 1 so kot knjigo meseca izbrali Menuet za kitaro Vitomila Zupana in o njej zapisali, da je "nedvomno eden najbolj strašljivih protivojnih romanov 20. stoletja."

  Roman je v prevodu Erwin Köstler izšel lansko leto pri Guggolz Verlag.

  Več
 127. Glasovi Fabule

  10.05.2021

  Glasovi Fabule zavzemajo Ljubljano. Zvočni posnetek literature na pritisk, ki izraža sodobne razmere v določenem prostoru, skupnosti in svetu. Šest literarnih glasov, šest raznolikih literarnih popotnic pod mestnimi krošnjami: Deborah Levy, Džoha Alharthi, Claudia Durastanti, Marek Šindelka, Vladimir Sorokin in Enis Maci. Od torka, 18. maja 2021 (od 17. ure), dalje na vrtu Društva slovenskih pisateljev.

  Več
 128. Mlada Fabula

  06.05.2021

  V sklopu programa Mlada Fabula festival pozornost namenja tudi najmlajšim bralcem in jih nagovarja k vstopu v svet literature. Na interaktivnih dogodkih bodo mladi bralci in bralke ob korakanju skozi svojo domišljijo spoznavali literarno zgodovino Ljubljane, njene zgodbe in si zamišljali mesto v prihodnosti, zaključek letošnjega programa pa doživeli na pripovedovalski matineji Vodnikove domačije Šiška.

  Več
 129. Kako letošnja knjižna zbirka Fabula živi skozi ilustracije oblikovalca in ilustratorja, Jureta Brgleza, si lahko ogledate na razstavi ustvarjalskega procesa, ki bo v Desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani potekala med 8. majem in 1. junijem.
   
  Vabljeni na pot iz literature v ilustracijo in iz ilustracije nazaj v literaturo, vsak dan od 8. maja do 1. junija, med 8. in 20. uro.
   
  Koprodukcija razstave: Galerija Kresija in Mestna občina Ljubljana
  Več
 130. V sodelovanju z revijo Adept in študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Festival Fabula v mesecu aprilu in maju predstavlja Fabuline knjižne premiere letošnjih avtoric in avtorjev, ki so v zadnjih letih s svojim delom zaznamovali svetovno literaturo.

  V okviru projekta s svojimi avtorskimi odzivi ter prenosom iz literarnega v gledališki in filmski medij sodelujejo študentke in študentje dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT. Na našem YouTube kanalu si že lahko ogledate pet posnetkov.

   

   

  Več
 131. Welcome to the 3rd and 4th training Module of SIDT BOOKS IMPLEMENTING INNOVATION.

  Več
 132. V okviru evropskega projekta s področja založništva SIDT, v katerem sodeluje tudi Beletrina, bosta med 18. in 20. majem ter med 25. in 27. majem potekala tretji in četrti modul, namenjena izobraževanju evropskih založnikov, da bodo lahko kar najbolje odgovorili na izzive sedanjosti in prihodnosti. Tretji modul, ki ga je vsebinsko zasnovala Beletrina, bo posvečen inovacijam na področju digitalnega marketinga, četrti modul, ki je nastal v sodelovanju med Beletrino in dunajskim svetovalnim založniškim podjetjem Wischenbart Content and Consulting, pa bo obravnaval založništvo v postpandemičnem času, v svetu novih ekonomskih in kulturnih pogojev. Če vas zanima znanje za prihodnost, kliknite na povezavo.
  Več
 133. Po lanski uspešni seriji literarnih dogodkov, ki so potekali po celotni Sloveniji, bodo Beletrinini trubadurji letos ponovno zaokrožili po državi in se srečali s svojimi bralkami in bralci iz oči v oči. Priljubljeni Beletrinini avtorice in avtorji bodo različne slovenske kraje obiskali med majem in oktobrom.

  Prvi dogodek v nizu literarnih srečanj se bo zgodil v torek, 25. maja, ob 19. uri, pred Gradom Kromberk. Knjigo Lovim pomladni veter, ki je pri Beletrini izšla ob lanskoletni 110. obletnici rojstva in 40. obletnici smrti velikega slovenskega pisatelja Cirila Kosmača, bosta predstavila njena urednika Andraž Gombač in pisateljeva hči Nanča Kosmač Kogej. PRIPIS: Dogodek zaradi vremena žal odpade.

  Več
 134. Fabulin izbor

  29.04.2021

  Med časom festivala v mesecu maju, Fabula v partnerstvu s slovenskimi knjigarnami, knjižnicami ter založbami pripravlja mesec branja, kjer bomo v ospredje postavili dela, ki so jih kot temeljna in najboljša dela preteklih let izpostavili trije bralci, predvsem pa poznavalci literarnega sveta, Alenka Arko, Blaž Javornik ter Valentina Plahuta Simčič.

  S posebno nalepko »Fabulin izbor« smo v osebnem izboru kuratorjev izbrali 20 knjižnih naslovov tako slovenskih kot tujih avtorjev v slovenskem prevodu. Knjige iz Fabulinega izbora vas pričakujejo v knjigarnah širom Slovenije, ob tem pa ste vabljeni tudi na serijo literarnih branj, v katerih bomo skupaj z založniki predstavili posamezne naslove iz letošnjega izbora.

  Več
 135. Žirija časnika Delo je ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic objavila seznam nominirancev za nagrado kresnik. Izmed 150 romanov so med najboljših deset uvrstili tudi roman Ferija Lainščka Kurji pastir, prvi del trilogije proze spomina, s katero se vrača v svoje (zgodnje) otroštvo. Kresnik bo 23. junija na Rožniku podeljen že enaintridesetič.

  Iskrene čestitke avtorju!

  Več
 136. Vsak dan je dan za knjigo. Podarimo si jih ob svetovnem dnevu knjige!

  Ob svetovnem dnevu knjige bo med 22. in 25. aprilom vrata za štiri dni odprl Sejem s kavča (sejemskavca.si). V skupni spletni knjigarni boste med več kot 500 skrbno izbranimi knjigami več kot 50 slovenskih založnikov lahko pobrskali tudi po Beletrininem izboru odličnega branja po ugodnih sejemskih cenah. Preprost nakup bo omogočala začasna sejemska spletna trgovina s skupno košarico in enotnim odpošiljanjem.

  Več
 137. Z veseljem sporočamo, da se je odličen roman Jerneja Županiča, napet triler z naslovom Behemot, uvrstil med 55 ožjih nominirancev iz 14 evropskih držav za evropsko nagrado za književnost. Družbo mu med slovenskimi pisatelji delajo še Anja Mugerli, Davorin Lenko in Gašper Kralj.  Imena 14 končnih zmagovalcev bodo razglašena 18. maja na posebnem online dogodku.

  Iskrene čestitke avtorjem!

  Več
 138. Letošnji maturitetni roman Figa Gorana Vojnovića, ki je prejel kresnika za najboljši roman 2017, bo danes izšel kot zvočna knjiga sozaložnikov Beletrina in ZKP RTV Slovenija v sodelovanju z Radiem Slovenija. Režiral jo je Alen Jelen, interpretira pa jo igralec Benjamin Krnetić, ki je odigral tudi glavno vlogo v odrski uprizoritvi Fige v ljubljanski Drami.

  Več
 139. Na založbi Beletrina smo se skupaj z založbami Malinc, Sanje, Družina in KUD Sodobnost pridružili kampanji za spodbujanje branja med otroki in mladostniki, ki poteka v Ljubljani med 9. in 22. aprilom. Skozi preplet likovnega in literarnega sveta mlade in malo starejše nagovarjamo k nujnosti branja, s Fabulino ulično razstavo ilustracij letošnjih žepnic, ki jih podpisuje oblikovalec Jure Brglez, in knjižnimi citati festivalskih gostov pa širimo trenutno (še) zamejeni prostor. 

  Foto: TAM-TAM

   

  Več
 140. Danes praznujemo prvo obletnico ustvarjanja oddaje Beletrina v živo, ki gre v eter vsak ponedeljek zvečer. Za vas smo v tem letu posneli 55 epizod. Led sta lansko leto prebila Marko Radmilovič in Miha Šalehar s svojim pogovorom o romanesknem prvencu prvega, kriminalki Kolesar.

  Posnetek prvega spletnega dogodka, kot tudi vse nadaljnje pogovore, si lahko še vedno ogledate tukaj.

  Več
 141. Nov paket Beletrininih knjig prinaša izjemno zanimiva dela tako domačih kot tujih avtorjev, ki z različnih zornih kotov motrijo svet in govorijo o posameznikovem iskanju prostora v družbi, o ljubezni, starosti, svetovni zgodovini skozi prizmo dišav, politiki in še marsičem drugem. Dela uveljavljenih slovenskih pisateljev in mlade avtorice, prevodi in sodobna svetovna klasika bodo zadovoljili še tako zahtevne okuse.
   

  Več
 142. Vabimo vas, da prisluhnete virtualni okrogli mizi z nagrajeno katalonsko pisateljico Mario Barbal, avtorico romanov Intimna dežela in Kamen v melišču, ki sta izšla pri založbi Beletrina. Na njej bo med prevajalci del ene ključnih sodobnih katalonskih ustvarjalk v različne jezike sodelovala tudi naša prevajalka v slovenščino Simona Škrabec.

  Dogodek v organizaciji Instituta Ramon Llull in katalonske vlade bo potekal v torek, 20. aprila, ob 18. uri na njihovem YouTube kanalu.

  Več
 143. V včerajšnjem Jutarnjem listu si lahko preberete članek priljubljene hrvaške pisateljice Slavenke Drakulić, avtorice romana Dora in Minotaver, o slovenski uspešnici Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj.

  Med drugim v svojem besedilu z naslovom Kako je mogoče, da roman, ki se ukvarja s strahom, bolečino in smrtjo, postane megahit zapiše: "Veliko ljudi je doživelo nekaj izjemnega, kar bi bilo vredno opisati, le redki pa so tisti, ki to lahko prenesejo v literarno vredno delo. Bronja Žakelj je ena izmed njih."

  Več
 144. Na današnji dan pred 80 leti je Nemčija brez vojne napovedi napadla Kraljevino Jugoslavijo. Veste, v kakšne družbene razmere so vkorakali nemški vojaki? Vabljeni, da prisluhnete zgodovinarki dr. Mateji Ratej, ki se je za Mariborsko knjižnico pogovarjala s Tonetom Partljičem. Njena nova študija Svastika na pokopališkem zidu razkriva marsikaj iz naše preteklosti, vzporednice pa lahko potegnemo tudi v tukaj in zdaj.

  Pogovor si lahko ogledate tukaj.

  Več
 145. Mreža Traduki je ob prihajajoči 30. obletnici razpada države povabila k pisanju 15 avtorjev iz nekdanje Jugoslavije, med njimi tudi slovenska pisatelja Draga Jančarja in Gorana Vojnovića. Njuna zapisa je pod naslovom Archipel Jugoslawien na spletu objavil tudi nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

  Več
 146. Mednarodni pesniški festival Festival Upanja je v organizaciji evropske platforme za poezijo Versopolis, ki jo vodi založba Beletrina, tudi v svoji drugi ediciji doživel izjemen odziv mednarodnih organizacij in festivalov ter občinstva. Zaradi preseženih začetnih pričakovanj so organizatorji festival, ki je bil sprva načrtovan med 21. januarjem in 28. februarjem, podaljšali vse do 5. marca.

  Pod letošnjim naslovom Spregovori/Spregovorimo! je v sodelovanju s številnimi mednarodnimi partnerji nastal izrazito interaktiven in raznolik program, ki je prepletel literarno dogajanje z vseh koncev sveta. V programu je sodelovalo 55 mednarodnih partnerjev.

  Več
 147. »Leto 2020 je bilo tudi za Beletrino najbolj nenavadno leto v njeni petindvajsetletni zgodovini. Pandemija nas je pretresla tako rekoč do temeljev. Morali smo se zaustaviti, premisliti svoje programske in poslovne usmeritve in se s še več energije podati naprej. Pokazalo se je, da smo zadnja leta sprejeli pravilne razvojne odločitve, ki so nam pomagale v spopadu z zaostrenimi okoliščinami. Na svoji koži smo spoznali, da kriza ni le nevarnost, temveč tudi priložnost,« je Mitja Čander, direktor Beletrine, zapisal v uvodniku letnega poročila 2020, ki predstavlja povzetek vsega, kar je založba kljub izjemno negotovim okoliščinam dosegla v lanskem letu.

  V celoti je uresničila načrtovan knjižni program in izdala 60 knjig, med njimi tudi prvi letnik Klasične Beletrine, ter ponovno natisnila 21 del. Kljub večinoma zaprtim knjigarnam je prodala 40.202 knjigi in kljub zahtevnim razmeram izvedla 105 dogodkov v živo, ki jih je obiskalo okoli 4.000 ljubiteljev literarne umetnosti.  

  Več
 148. Založba Beletrina je del pobude SIDT (Sustaining and Innovating cultural Diversity in Literary Translations) petih organizacij s področja založništva: Zveze evropskih založnikov (Belgija), Fundación Germán Sánchez Ruipérez (Španija), Lietuvos Leidėjų Asociacija - Litvanskega založniškega združenja (Litva) in Rüdiger Wischenbart, Content and Consulting (Avstrija), kot koordinatorja projekta. Pobuda SIDT, ki se zavzema za „ohranjanje in inovativnost kulturne raznolikosti v literarnih prevodih“, uvaja pilotni projekt za strokovno izobraževanje malih in srednje velikih neodvisnih založnikov, distributerjev in trgovcev po Evropi.

  Več
 149. Letošnji festival Literature sveta – Fabula, najodmevnejši literarni festival v Sloveniji, ki vsako leto domači javnosti predstavi avtorice in avtorje svetovnega formata ter odpira aktualna družbena vprašanja, ima več novosti. Zaradi pandemije bo Fabula letos potekala izven svojega tradicionalnega marčevskega termina. Pod naslovom Prihodnost = Privilegij? se bo odvila med 8. majem in 6. junijem, festivalski teoretski program Fabula v teoriji pa bo potekal 25. in 26. maja. Sodoben urbani literarni festival, ki nastaja v sodelovanju med založbo Beletrina in Cankarjevim domom ter ob podpori Mestne občine Ljubljana in Javne agencije za knjigo RS Slovenije, ima letos tudi novo ekipo. Sestavljajo jo umetniški vodja Aljaž Koprivnikar, programska koordinatorka Katja Šifkovič, producentka festivala Mihaela Trupi in programski direktor Beletrine Aleš Šteger. Pri izboru avtorjev in urejanju knjig je sodelovala tudi Manca G. Renko.

  Več
 150. Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature je ob 8. marcu pripravila izbor knjig domačih in tujih avtoric, ki jih lahko na ljubljanske naslove udobno naročite kar prek dostavne službe Wolt (profil: Ljubljana, mesto literature). V naboru leposlovja, humanistike, stripa, velikih klasik in manj znanih avtoric, knjižnih novosti in osmomarčevskih tem boste našli tudi Beletrinine naslove: Mojstrovino Ane Schnabl, Dora in Minotaver Slavenke Drakulić ter Antično miturgijo Svetlane Slapšak.

  Več
 151. V enega od svojih člankov je The New European uvrstil tudi izbor petih odličnih knjig iz bivše Jugoslavije. V družbi Iva Andrića, Slavenke Drakulić in Rumene Buzarovske sta se znašla romana Sušna doba Gabriele Babnik in Biljard v Dobrayu Dušana Šarotarja. Oba sta v prevodu Rawley Grau izšla pri založbi Istros Books.

  Več
 152. Britanska digitalna revija The Calvert Journal je na seznam 100 najboljših knjig iz srednje in vzhodne Evrope, Rusije in srednje Azije, ki so na voljo v angleščini, uvrstila romane treh slovenskih pisateljev, ki so izšli pri založbi Beletrina: Panoramo Dušana Šarotarja, Kronosovo žetev Mojce Kumerdej in Kralj ropotajočih duhov Mihe Mazzinija.

  Več
 153. Z največjim veseljem vam sporočamo, da se ponovno odpirajo vrata naše knjigarne Beletrina na Novem trgu 2 v Ljubljani, ob upoštevanju vseh priporočil NIJZ: nošenje maske in uporaba razkužila, prav tako pa je v knjigarni lahko prisotna samo ena stranka naenkrat.

  Knjigarna je odprta vsak delovnik od 9.30 do 18. ure ter v soboto od 9. do 13. ure.

  Toplo vabljeni!

  Več
 154. "Pogledam v okno. Tam je kakor zmeraj. Tam je jutro," je v svojem odličnem romanu Balerina, balerina zapisal pisatelj in režiser Marko Sosič, ki nas je nepričakovano zapustil včeraj. Tudi pri založbi Beletrina se z iskreno žalostjo pridružujemo sožaljem ter vas vabimo, da na povezavi  vpišete svoje misli in spomine na tega izjemnega tržaškega ustvarjalca, katerega dela bodo vsekakor ostala z nami.
  Več
 155. 7. nagrado Veleposlaništva Španije v Sloveniji esAsi za najboljši prevod literarnega dela iz španščine v slovenski jezik prejme Vesna Velkovrh Bukilica za prevod romana Julia Cortázarja Ristanc, ki smo ga lansko leto izdali pri založbi Beletrina.

  Iskrene čestitke!

  Več
 156. Potem ko je prva naklada pošla že kmalu po izidu, je skupaj s prvim letošnjim Beletrininim svežnjem odličnega branja zopet na voljo tudi roman Ferija Lainščka Kurji pastir.

  Naročite ga lahko v naši spletni trgovini ali pa se na telefonski številki 040 978 255 dogovorite za osebni prevzem pred Knjigarno Beletrina na Novem trgu 2 v Ljubljani.

  Več
 157. Sodobni urbani festival Literature Sveta - Fabula, ki že vrsto let v Ljubljano privablja najboljše avtorje svetovne literature, se bo letos zaradi epidemije koronavirusne bolezni odvil med 8. in 17. majem 2021. Fokus letošnjega festivala, ki ima ne le nov termin, temveč tudi novo ekipo – to sestavljajo Aljaž Koprivnikar, Katja Šifkovič, Mihaela Trupi in programski direktor Beletrine Aleš Šteger – bo vprašanje skupnosti.

  Več
 158. Vabimo vas k branju recenzije romana Mazohistka, ki jo je za Los Angeles Review of Books spisal pisatelj in urednik Tom Conaghan. Roman Katje Perat je v prevodu Michaela Bigginsa izšel lani pri založbi Istros.

  Na povezavi pa lahko prisluhnete tudi pogovoru Joeja Williamsa z avtorico za podkast Trafika Europe.

  Več
 159. Po uspešni izvedbi prvega mednarodnega spletnega Festivala upanja, ki je povezal več kot 70 festivalov iz 37 držav sveta, skoraj 500 pesnic in pesnikov ter več kot 111.600 obiskovalcev in ga je kot primer dobre prakse v času epidemije koronavirusa posebej izpostavila tudi Evropska komisija, je pred vrati že njegova druga edicija.

  Mednarodni pesniški festival v organizaciji evropske platforme za poezijo Versopolis, ki jo vodi založba Beletrina, bo letos pod naslovom Spregovorite! (Speaking up!) potekal med 21. januarjem in 28. februarjem 2021. Spletni dogodki se bodo odvijali na spletni strani in na družbenih omrežjih Versopolisa.

  Več
 160. Ko se je v letu 2020 zaradi zdravstvene krize življenje preselilo na splet, je izposoja v e-knjižnici Biblos močno narasla. Na letni ravni se je v primerjavi s predhodnim letom izposoja lani povečala za več kot trikrat. Ali če prevedemo v številke: v letu 2019 so na Biblosu zabeležili 97.706 izposoj, v letu 2020 pa kar 313.932.

  Lanskoletni rekordni mesec je bil april ...

  Več
 161. Beletrina, ki je že več let aktivna tudi na področju vključevanja ranljivih skupin v družbo, je bila skupaj s partnerji uspešna na še enem evropskem razpisu. Na evropskem razpisu European Social Catalyst Fund (ESCF) je skupaj s partnerji Nacionalnim svetom invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS), Fakulteto za elektrotehniko UL in belgijskim partnerjem AnySurfer uspešno prijavila projekt na področju spletne dostopnosti z naslovom Inovacija orodja spletne dostopnosti (WA tool innovation). Projekt, ki je bil izbran v močni mednarodni konkurenci, bo invalidom in starejšim omogočil, da bodo postali enakovredni uporabniki in ustvarjalci spletnih vsebin.

  Več
 162. Novo leto je čas za spremembe, kar velja tudi za Beletrino, ki se je preselila v nove prostore. Te je najela po tem, ko se je morala, tako kot druge nevladne organizacije, izseliti iz stavbe na Kersnikovi 4. Vrhunski program založbe bo po novem nastajal v Župančičevi jami, na Neubergerjevi 30 v Ljubljani.

  Več
 163. Založba Beletrina že četrt stoletja skrbi za vrhunsko in raznoliko knjižno ponudbo. Z letošnjim literarnim in humanističnim programom, ki prinaša skoraj petdeset novih izdaj, še naprej zvesto sledimo pluralizmu glasov, ki bogatijo naš prostor in prinašajo vedno nove literarne presežke.

  Z veliko radostjo pričakujemo nove naslove sodobnih slovenskih avtorjev in avtoric, nove Fabuline knjige in nov paket Klasične Beletrine. Beletrinin knjižni katalog 2021 si lahko ogledate tukaj.

  Več
 164. Vabimo vas, da na povezavi zapišete svoje sožalje, misli, spomine na Dušana Jovanovića, ki se je od nas poslovil ob koncu leta.
   
  "Ustvarjalni monstrum", kot ga je opisala Vesna Milek v Delu, "veliki učitelj kritične misli, vedno oster, inovativen, duhovit" z besedami Svetlane Slapšak, ali še po Draganu Živadinovu "rock'n'roll dramatik in režiser rock'n'roll nacije" ... Vsekakor pa eden ključnih ustvarjalcev slovenskega gledališča.
  Več
 165. Izžrebali smo nagrajence nagradnega kviza Berimo klasike.

  Iskrene čestitke in prijetno branje!

  Več
 166. "Spomladi je izdala monografijo, poleti dobila dve Michelinovi zvezdici, jeseni začela reševati kmete," so zapisali v časniku Delo ob nominaciji Ane Roš, svetovne kuharske mojstrice, ki je pri Beletrini izdala svoj prvenec Sonce in dež, za osebnost leta 2020.

  Na povezavi si lahko preberete več o razlogih za nominacijo kot tudi ogledate kratki predstavitveni video, v katerem pravi, da jo od vseh lepih slovenskih besed najbolje opiše beseda radovednost. Z nami pa deli tudi svoje občutke o letošnjem letu in želje za prihodnje.

  Več
 167. Želimo vam veliko dobrih zgodb v letu 2021,

  vaša Beletrina

   

   

  Več
 168. Tako kot vsako leto tudi letos v Novi Gorici med 15. in 24. decembrom poteka knjižni sejem, tokrat v spletni različici. Na Delpinovi ulici 10 so uredili čisto pravo knjigarno, ki bo služila kot prevzemno mesto za naročene knjige in nakupovanje iz izložbe. Odprta je od 10. do 19. ure. Za prebivalce Nove Gorice so pripravili tudi možnost brezplačne dostave knjig na dom s kolesi. Za tiste, ki živijo izven meja goriške občine, pa bodo knjige dostopne preko spletnega sejma 24 ur na dan na sejem.mestoknjige.si in poštne dostave. 

  Založba Beletrina sodeluje s 30 naslovi knjig, ki so na voljo tako v njihovi spletni knjigarni kot na prevzemnem mestu v centru Nove Gorice. Vabljeni!

  Več
 169. Naročite letos za novoletna darila knjige za vse čase, ki bodo k vam prispele hitro in varno! Vse knjige, naročene v spletni knjigarni beletrina.si, zdaj dostavljamo z dostavno službo DPD Slovenija. Za dostavo potrebujejo 2-5 dni, dostavljajo pa tudi ob sobotah.

  Svetujemo vam, da ob naročilu vnesete svojo telefonsko številko, da vas bo lahko kontaktirala njihova dostavna služba. V njihovem sistemu pa lahko sicer po želji spremenite datum in naslov dostave.

  Več
 170. Izžrebali smo srečno nagrajenko v nagradni igri Portala 13.

  Izvod knjige Ane Roš Sonce in dež prejme Mateja Žnidarič.

  Čestitke in prijetno branje!

  Več
 171. Društvo slovenskih pisateljev v četrtek, 17. decembra 2020, organizira večurno dobrodelno spletno akcijo z maratonskim branjem 15 vrhunskih avtoric in avtorjev, med katerimi sta tudi Snežana Brumec s knjigo Eden izmed nas in Vlasta Nussdorfer s svojo avtobiografijo Nekaj vam želim povedati.

  Prične se ob 11. uri in konča v poznih nočnih urah. Snežano Brumec lahko slišite od 12. ure dalje, s ponovitvijo ob 20. uri, Vlasto Nussdorfer pa ob 17.30, s ponovitvijo ob 1. uri zjutraj. Dobrodelno spletno akcijo z maratonskim branjem lahko spremljate na Facebook strani DSP kot tudi na njihovem YouTube-kanalu in DSP spletni strani.

  Več
 172. V sklopu projekta Reading the Heart of Europe/Beremo srce Evrope, ki poteka s podporo programa Ustvarjalna Evropa, smo za nadobudne bralce pripravili nagradno igro Berimo klasike. Kviz, ki mlade bralce spodbuja k branju vrhunskih naslovov letošnjega Beletrininega programa, bo zmagovalcu ali zmagovalki prinesel knjižno nagrado iz zbirke Klasična Beletrina.

  K sodelovanju skupaj s portalom Ventilator besed vabimo predvsem vse dijake in študente ter vse, ki se želijo na novo seznaniti z odličnimi zgodbami klasične književnosti. Sodelujete tako, da med 14. in 20. 12. 2020 pravilno odgovorite na vseh pet vprašanj v obrazcu na povezavi.

  Več
 173. Napovedujemo izid romana Vitomila Zupana Menuet za kitaro v nemškem jeziku.
  V prevodu Erwina Köstlerja bo pri založbi Guggolz izšel marca naslednje leto.
   
  Več
 174. Slovenska uspešnica Bronje Žakelj, ganljiva, duhovita in navdihujoča knjiga Belo se pere na devetdeset, je v tem tednu dosegla nov mejnik: kar 16 000 prodanih izvodov!
   
  Iskrene čestitke avtorici in prisrčna hvala vsem zvestim bralcem. 
  Več
 175. Pri založbi Folio so ob izidu zbirke kratke proze Razvezani (Grün wie ich dich liebe grün) Ane Schnabl pripravili pogovor z avtorico, ki mu lahko prisluhnete na povezavi. Z njo se je pogovarjal knjižni bloger Tino Schlench.

  Več
 176. Želite razveseliti svoje najljubše z odlično knjigo ali uradnim Biblos bralnikom? Izbrane knjige in bralnik lahko odslej na naslov v Ljubljani z Woltom dobite že v rekordne pol ure! 

  Kot prva knjigarna v Sloveniji smo se povezali z dostavno službo Wolt, ki izbrane uspešnice in bralnike na naslov v Ljubljani varno in hitro pripelje vam ali nekomu, ki mu jo želite podariti in poslati na njegov naslov.

  Več
 177. Žirija (v sestavi: Aleš Šteger, Veronika Šoster, Urška Bračko - Booknjiga in dr. Eva Premk Bogataj) je med več kot 180 poslanimi pesmimi izbrala 10 finalistov!

  Vabimo vas, da do torka, 15. decembra 2020, oddate svoj glas za svojo najljubšo pesem tako, da jo všečkate v FB albumu.

  Zmagovalca, ki bo prejel največ všečkov sledilcev profila, bomo razglasili v sredo, 16. decembra 2020. Glavna nagrada so 3 knjige in gostovanje na festivalu Dnevi poezije in vina v letu 2021.

  Toplo vabljeni h glasovanju!

  Več
 178. Na spletni strani založbe Laguna lahko prisluhnete pogovoru s pisateljico Jelo Krečič ob izidu njenega romana Ni druge v srbskem jeziku.

  Knjigo so označili kot romantično komedijo, ki pa se meša s filozofskim razmišljanjem o sodobnosti.

  Vabljeni k poslušanju!

  Več
 179. Z veseljem vam sporočamo, da smo se glede na trenutno situacijo odločili, da omogočimo osebni prevzem knjig pred Knjigarno Beletrina na Novem trgu 2 v Ljubljani, ob upoštevanju vseh priporočil NIJZ.

  Prevzem je mogoč po predhodnem dogovoru na telefonski številki knjigarne 040 978 255, med 10. in 17. uro.

   

   

  Več
 180. Rastem s knjigo

  04.12.2020

  Ponosni smo, da je Mate Dolenc del nacionalnega projekta spodbujanja bralne kulture Rastem s knjigo 2020 Javne agencije za knjigo RS. Po njegovi knjigi pravljic za bralce vseh starosti Kako dolg je čas smo tako posneli igrivi film, s katerim želimo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev.

  Več
 181. Z velikim veseljem sporočamo, da je pisatelj Feri Lainšček, ki že vrsto let sodeluje z založbo Beletrina, prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo! Pri Beletrini je Lainšček do zdaj izdal deset knjig, med njimi tudi letošnji roman Kurji pastir, v katerem se avtor vrača v zgodnje otroštvo. Kot je povedal pisatelj sam, je to knjiga, ki jo pišeš samo enkrat v življenju. Na Beletrini smo zelo ponosni, da je naša nominacija uspela. Pisatelju iskreno čestitamo!
  Več
 182. Izžrebali smo srečnega nagrajenca v nagradni igri Knjige na klik, ki je potekala v sodelovanju z Biblosom in e-Slovenskim knjižnim sejmom med 18. in 29. novembrom 2020.

  Uradni Biblos bralnik inkBOOK Calypso in e-knjigo RAC: biografski roman o življenju Radka Poliča avtorice Petre Pogorevc prejme Jan Burgar

  Iskrene čestitke in prijetno branje!

  Več
 183. Zaključil se je projekt Berideli!, v sklopu katerega so dijaki z mentoricami prebrali izbrane knjige in na podlagi prebranega pripravili svojo refleksijo, aktualizacijo. Dijaki so se odzvali z zapisi, posnetki, oblikovali naslovnice platnic knjig in svoje izdelke razstavili na digitalni razstavi. Seznam sodelujočih šol lahko preberete na povezavi, v novički pa si lahko ogledate zaključni video.

  Potekal je v koprodukciji z MKC Maribor s koordinatorko projekta Nino Medved.

  Projekt financira Javna agencija za knjigo RS.

  Več
 184. Borut Kraševec se je za svoj prevod romana Fjodorja M. Dostojevskega Zapiski iz mrtvega doma uvrstil v finale nagrade Read Russia, ki se podeljuje izjemnim prevodom iz ruskega jezika. 

  Iskrene čestitke!

  Več
 185. Ob 110. obletnici rojstva Cirila Kosmača (1910-1980) pri Beletrini izdana knjiga Lovim pomladni veter s pisateljevimi manj znanimi novelami je bila hitro razprodana, na voljo je že ponatis.
   
  Danes ob 18. uri bo pogovor o Kosmaču in njegovem delu odprl niz spletnih pogovornih večerov Lukatelce. Gostitelj Zdravko Duša se bo po zoomu pogovarjal z Andražem Gombačem, ki je knjigo uredil s pisateljevo hčerko Nančo Kosmač Kogej. Pogovor bodo prenašali na facebook profilu Myra Locatelli. Ogledate si ga lahko na povezavi.
   
  Več
 186. Z veseljem sporočamo, da je RAC: biografski roman o življenju Radka Poliča med 5 nominiranci za knjigo leta Slovenskega knjižnega sejma, roman Norci pomorci pa med 5 nominirani za nagrado za najboljši prvenec!
   
  Iskrene čestitke avtorjema, Petri Pogorevc in Goroslavu Vukšiču - Gogu.
   
  Glasovanje za knjigo leta, tako kot sejem, letos potekalo digitalno na povezavi. Toplo vas vabimo, da oddate svoj glas vse do 26. novembra.
  Več
 187. Iskreno čestitamo prevajalki Lari Unuk, prejemnici letošnje nagrade Radojke Vrančič, ki jo podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev za posebno uspele prevode leposlovnih, humanističnih in družboslovnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino prevajalcem, starim do 35 let. Nagrado je med drugim prejela tudi za prevod Citasovega romana Bog mi je priča, ki je izšel lansko leto pri Beletrini.

  Več
 188. Pri hrvaški založbi Ljevak je izšel prevod slovenske uspešnice Belo se pere na devetdeset avtorice Bronje Žakelj.

  Ob tej priložnosti lahko na povezavi prisluhnite pogovoru prevajalke Anite Peti Stantić s pisateljico.

  Na fotografiji je čudovita izložba Ljevakove knjigarne na glavnem zagrebškem trgu.

  Več
 189. Založba Istros Books je ob izidu prevoda romana Figa Gorana Vojnovića in prejemu prestižne poljske literarne nagrade angelus pripravila ponatis knjige Jugoslavija, moja dežela.

  Na fotografiji si lahko ogledate njeno osveženo naslovnico.

  Na povezavi pa si lahko preberete tudi njegov mini intervju z Gradsko biblioteko u Novom Sadu.

  Več
 190. Rok za oddajo prispevkov je 30. november 2020.

  10 najboljših pesmi bo 10. decembra objavljenih v Facebook albumu na profilu Dnevov poezije in vina. Zmagovalca, ki bo prejel največ všečkov sledilcev profila, bomo razglasili 16. decembra 2020 na spletni strani www.stihoteka.com in Facebook profilu festivala. Glavna nagrada za zmagovalca so 3 knjige in gostovanje na festivalu v letu 2021.

  Več
 191. Obveščamo vas, da je knjigarna Beletrina na Novem trgu 2 v Ljubljani žal do nadaljnjega zaprta.

  Hvala za razumevanje!

  Več
 192. Gre za projektno večletno sodelovanje.
  Vsi zainteresirani, prosim podajte svojo prijavo in pošljite svoj življenjepis na e-naslov info@beletrina.si, najpozneje do 30. oktobra 2020.

  ---

  [ENG]

  Festival Fabula is looking for a new executive producer.

  The position involves a multi-year project-based collaboration. Interested candidates can submit their application along with their CV to info@beletrina.si by 30 October 2020.

  Več
 193. Goran Vojnović je za roman Jugoslavija, moja dežela, v prevodu izdanem pri založbi Sedno, prejel prestižno poljsko literarno nagrado angelus. Nagrado je v njegovem imenu prevzela prevajalka Joanna Pomorska.

  Iskrene čestitke! 
   

  Več
 194. Uredništvo spletnega portala Airbeletrina tudi letos, že desetič po vrsti, razpisuje natečaj za najboljšo kratko zgodbo. Odziv na natečaj je ponavadi odličen in ne dvomimo, da bo tudi letos tako – lani so avtorji prijavili okoli 120 kratkih zgodb in podobno številko pričakujemo tudi letos.

  Rok za oddajo prispevkov je 26. oktober 2020. Avtor ali avtorica sme sodelovati le z eno zgodbo, ki naj bo izvirna in še neobjavljena. Dodatna navodila si preberite na povezavi. Zmagovalca ali zmagovalko bomo razglasili 26. novembra 2020.
  Več
 195. Znani so še zadnji nagrajenci v sklopu nagradne igre, ki je potekala na dogodkih Beletrininih trubadurjev. Vsak prejme po en tiskani izvod knjige.

  Simona Zemljič - Kuga, Albert Camus

  Barbara Žvirc - Atlas rahločutnega moškega, Christoph Ransmayr

  Saša Stopar - Ekstradeviško, Dušan Čater

  Vesna Telič Kovač - Norci pomorci, Goroslav Vukšić - Gogo

  Mojca Stopar - Kolesar, Marko Radmilovič

  Med vsemi, ki so v nagradni igri sodelovali od junija do septembra, pa smo izžrebali še glavno nagrajenko, ki prejme Biblos e-bralnik inkBOOK Prime HD s 6 e-knjigami.

  Čestitke Sari Prosen!

  Več
 196. Založba Beletrina v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, organizira dogodek »Prišel, videl, bral«, ki bo potekal 24.9.2020 ob 17:00 v Kazinski dvorani SNG Maribor v Mariboru.

  Tema dogodka bosta knjiga in branje kot temeljna gradnika kulture v sodobnem razdrobljenem svetu, razvoj in trženje novih formatov e-knjige, zvočne knjige in drugih digitaliziranih vsebin, njihove produkcije, distribucije in promocije. Govorci bodo predstavili trende v sodobnem založništvu in načine spopadanja z izzivi, ki so in bodo v prihodnje oblikovali ne le trg, pač pa tudi odločitve in načine razmišljanja v založništvu.  

  Več
 197. Roman Dina Bauka Konec. Znova so predstavili na Kulturnem dnevniku srbske nacionalke.

  Prispevek si lahko ogledate na povezavi, med 5:50 do 8:00 minuto oddaje.

  Več
 198. Dr. Vid Snoj se je uvrstil v ožji izbor treh nominirancev za Sovretovo nagrado za prevod Zbranih pesmi Paula Celana.

  Iskrene čestitke!

  Več
 199. Beletrinini avtorji gredo na poletno popotovanje, da bi se na dogodkih po Sloveniji srečali z ljubimi bralci. Z avtorji bomo obiskali kraje od Pirana do Kopra in od Tržiča do Metlike.

  Z avtorji bo na poti tudi Beletrinina knjigarna, ki bo za bralce pripravila izbor knjig po posebno ugodnih cenah, pripravili pa smo tudi nagradno igro z bogatimi knjižnimi nagradami.

  Vabljeni, da se nam pridružite na dogodkih po vsej Sloveniji

  Seznam dogodkov, ki smo ga podaljšali do začetka septembra, se bo dopolnjeval spodaj. 

  Več
 200. Roman Jugoslavija, moja dežela je v ožjem izboru za poljsko literarno nagrado Angelus, ki jo vsako leto podeljuje mesto Wrocław za najboljše prozno delo, napisano ali prevedeno v poljski jezik. Podelijo jo srednjeevropskemu avtorju, katerega delo naslavlja za sedanji trenutek najbolj pomembne teme ter ob tem spodbuja razmislek. Iskrene čestitke Goranu Vojnoviću in prevajalki Joanni Pomorski!

  Zmagovalec bo znan 17. oktobra.

  Več
 201. Tudi to poletje bodo priznani pesniki in pesnice iz desetih držav sveta na Ptuju, v Ljubljani in v drugih mestih Slovenije s poezijo in glasbo nastopili na številnih dogodkih 24. mednarodnega pesniškega festivala Dnevi poezije in vina. Eden najprestižnejših in najodmevnejših mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki se bo letos odvil med 26. in 29. avgustom, že leta združuje pesniško besedo in promocijo najodličnejših slovenskih vin.

  Osrednji imeni festivala bosta italijanska pesnica Patrizia Cavalli in škotski pesnik ter pisatelj John Burnside. Odprto pismo Evropi bo tokrat napisala in na Ptuju prvič prebrala madžarska pesnica in prozaistka Krisztina Tóth.

  Več
 202. Sodelujte v nagradni igri Dnevi poezije in vina z Biblosom in z malo sreče lahko dobite nov uradni Biblos e-bralnik Calypso z dvema e-knjigama poezije! 

  Do 31. avgusta 2020 oddajte letak za žrebanje v prešerno škatlo na prizoriščih Dnevov poezije in vina in sreča se lahko nasmehne prav vam!

  Pravila nagradne igre so objavljena na www.stihoteka.com

  Več
 203. Med vsemi, ki so v nagradni igri Poletno branje med 15. 6. in 15. 8. 2020 pravilno odgovorili na vseh šest vprašanj, smo izžrebali nagrajenko, ki prejme paket 6 knjig poletnega branja:

   

  Iskrene čestitke Aniti Kustec

  Več
 204. Roman Belo se pere na devetdeset je v teh dneh presegel število 15.000 prodanih izvodov. Iskrene čestitke avtorici Bronji Žakelj, ki s svojo ganljivo zgodbo že skoraj dve leti vztrajno osvaja slovenske bralce. 

  P. S.: Knjigo lahko zdaj kupite po znižani ceni 19,00 €. Kliknite na našo spletno knjigarno ter s kodo BELETRINANADOM izkoristite še brezplačno dostavo po Sloveniji.

  Več
 205. Izžrebali smo nagrajenko drugega kroga nagradne igre Beletrinini trubadurji, ki je sodelovala v mesecu juliju in bo prejela tiskani izvod knjige. 

  Majda Klašnja prejme: Ekstradeviško Dušana Čatra 

  Vsi sodelujoči so v igri za sklepni krog, ki bo potekal 14. 9. 2020, za uradni Biblos e-bralnik inkBOOK Prime HD s 6 e-knjigami.

  Več
 206. Objavljamo

  POZIV KANDIDATOM  ZA USPOSABLJANJE UDELEŽENCEV V SKLOPU OPERACIJE

  BREZ OVIR DO KULTURE: OD KNJIGE DO FESTIVALA

  USPOSABLJANJE ZA POMOČ BIBLOSOVIM UPORABNIKOM IN  ZA DELO V KLICNEM CENTRU

  Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Kersnikova ulica 4, 1000 Ljubljana bo izvajala operacijo »Brez ovir do kulture: od knjige do festivala, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

  Usposabljanje bo potekalo v sklopu portala Biblos. Osebi se bosta seznanili s samim delovanjem Biblosa, tako s tehničnega, kot tudi z uporabniškega vidika in se nato usposabljali za svetovanje uporabnikom glede same uporabe Biblosa in bralnikov inkBOOK. Del usposabljanja bo potekalo v klicnem centru, kjer se bosta naučili osnov tržnega komuniciranja in priprave promocijskih kampanj pri ciljnih in potencialnih novih bralcih.

  Več
 207. Za vas smo pripravili novo poletno nagradno igro in izbor izjemnega branja za prihajajoče počitniške dni.

  Preizkusite svoje poznavanje odličnih zgodb in z malo sreče lahko osvojite paket 6 knjig Beletrininega poletnega branja.

  Sodelujete tako, da do 15. 8. 2020 pravilno odgovorite na vseh šest vprašanj v obrazcu na povezavi.

  Več
 208. Zelo smo ponosni, da sodelujemo pri pomembnem projektu NSIOS certifikata spletne dostopnosti. Dostopnost do spletnih vsebin je za posameznikovo polno in uspešno delovanje v sodobni družbi namreč ključnega pomena. To se je še posebej potrdilo prav v času epidemije koronavirusa in izolacije, ko smo morali večino zadev urejati na spletu. 

  Danes smo tako v Narodni galeriji skupaj z Nacionalnim svetom invalidskih organizacij Slovenije in v prisotnosti ministra za javno upravo Boštjana Koritnika, predsednika NSIOS Boruta Severa in direktorja Beletrine Mitja Čandra izpostavili primere dobre prakse in podelili prve certifikate spletiščema nasodiscu.si in eu-drzavljan.si

  Več si preberite spodaj. 

  Foto: Matej Pušnik

  Več
 209. Izžrebali smo prve nagrajence nagradne igre Beletrinini trubadurji, ki so sodelovali v mesecu juniju in bodo prejeli tiskani izvod knjige: 

  Gregor Podviz prejme: Norci pomorci Goroslava Vukšića 

  Pia Marincelj prejme: Ledeni teden Pascala Brucknerja

  Andreja Kopač prejme: Atlas rahločutnega moškega Christopha Ransmayrja

  Sara Prosen prejme: Kolesar Marka Radmiloviča

  Vsi so še v igri za sklepni krog, ki bo potekal 1. 9. 2020, za uradni Biblos e-bralnik inkBOOK Prime HD s 6 e-knjigami.

  Več
 210. Poljska izdaja romana Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela je med nominiranimi za letošnjo nagrado Angelus. Žirija je izbirala med 131 romani in jih med njimi na širši seznam uvrstila 14. Seznam si lahko ogledate tukaj. Ožji izbor bo znan septembra.

  Prevod je delo Joanne Pomorske, izšel pa je lani pri založbi Sedno, kjer bo letošnjo jesen izšel tudi roman Figa

  Več
 211. Prevajalec Rawley Grau se je s prevodom romana Biljard v Dobrayu Dušana Šarotarja (Istros Books, 2019) ponovno uvrstil v ožji izbor nominirancev za prestižno prevajalsko nagrado Oxford - Weidenfeld. Nagrado podeljujejo za prevode leposlovnih del iz evropskih jezikov v angleščino. Zanjo je bil Rawley v ožjem izboru že s prevodom romana Panorama istega avtorja (Istros Books, 2016).

  Zmagovalca bodo razglasili v prihodnjih mesecih. Seznam izbranih sonominirancev pa si lahko ogledate tukaj

  Več
 212. Beletrinine avtorje smo prosili, da z nami delijo svoje misli za boljši jutri.

  Prisluhnite Vesni Milek, ki nam je recitirala pesem Srečka Kosovela.

   

  Več
 213. Beletrinine avtorje smo prosili, da z nami delijo svoje misli za boljši jutri.

  Prisluhnite Noahu Charneyu, avtorju knjige Slovenologija. Življenje v najboljši deželi na svetu in popotovanje po njej, ki nam je zaupal, kako je sam doživljal karanteno. 

   

  Več
 214. Roman Jugoslavija, moja dežela Gorana Vojnovića v prevodu Katerine Kalitko je letos izšel tudi v Ukrajini. V teh dneh bi moral avtor gostovati v Kijevu na tamkajšnjem knjižnem sejmu, kjer je bilo predvideno, da bo predstavljal svoj prvi ukrajinski prevod.

  Ker to seveda žal ni bilo mogoče, je svojim ukrajinskim bralcem namesto v živo namenil nekaj besed v videu, ki ga je objavila založba Stari lev. V njem pravi, naj se pogovarjamo in poslušamo, tako kot smo to vedno radi počeli: s pomočjo knjig. 

  Oglejte si ga tukaj

  Več
 215. Evropska komisija je Festival upanja izpostavila kot primer dobre prakse na področju kulture v času epidemije covid-19. 

  Na novinarski konferenci ga je v petek predstavila Susanne Conze, govorka Evropske komisije za področje kulture, ki je ob tem dejala, da ''festival pripoveduje o upanju, prihodnosti in priložnostih, intenziven pesniški program pa si vsak dan ogleda na tisoče gledalcev. Vabimo vas, da užijete poezijo z vseh koncev sveta''. Posnetek si lahko ogledate na povezavi

  Festival v organizaciji evropske platforme za poezijo Versopolis je povezal več kot 70 festivalskih partnerjev iz 37 držav sveta. Zaradi uspešnosti pa se nadaljuje tudi v junij. Spremljajte ga tukaj

  Več
 216. ZKP RTV SLO je v sodelovanju z Radiem Slovenija in založbo Beletrina pripravila zvočno knjigo Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj, ki bo izšla v ponedeljek, 18. maja 2020.

  Ob tem vas vabimo vas tudi k poslušanju oddaje ARS HUMANA z Markom Goljo v ponedeljek, 25. maja, ko se bo pogovarjal s pisateljico. Od tega dne dalje boste lahko nagrajeni roman, ki ga je brala dramska igralka Saša Mihelčič, poslušali od ponedeljka do petka v 28-ih nadaljevanjih.

  Več si lahko preberete v članku.

  Več
 217. Obiščite knjigarno Beletrina na Novem trgu 2 v Ljubljani, kjer akcija 3 za 2 traja še do konca meseca!

  Katja in Tea vas vabita, da se razgledate med policami in iz bogate zbirke izberete svoje nove tri (ali več) Beletrinine knjige. Ob delovnikih je knjigarna odprta med 10. in 17. uro, ob sobotah pa do 13. ure.

   

  Več
 218. Nagrajeni roman Gabriele Babnik Sušna doba o ljubezenskem razmerju, v katerem so stereotipne vloge obrnjene, je ravnokar izšel tudi v romunskem jeziku.

  Prevod, ki je delo Aline Irimia, je izšel pri založbi Editura Darclée.

  Več
 219. V sredo ob 20. uri se bo Gabriela Babnik, ki je leta 2013 za roman Sušna doba prejela evropsko nagrado za književnost, pogovarjala o svojem pisanju v knjižnem klubu Women's Writes. V pogovoru bo sodelovala tudi finska pisateljica Piia Leino, lanskoletna evropska nagrajenka. 

  Prisluhnite tukaj.

   

  Več
 220. Potem ko smo pred kratkim že napovedali njegov angleški izid, je s kresnikom nagrajeni roman Figa Gorana Vojnovića zdaj zaživel tudi v makedonskem jeziku.

  Prevod, ki je delo Davorja Stojanovskega, je izšel pri založbi Ili-ili.

  Več
 221. Roman Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj še vedno podira rekorde. Do zdaj je bilo prodanih že 14.130 izvodov, prav tako pa je na vrhu lestvice najbolj izposojanih knjig. 

  Poglejte, kako nas pisateljica na prizorišču svojega nagrajenega romana popelje v svoje otroštvo.

   

   

  Več
 222. Pisatelj Drago Jančar, eden najmočnejših pisateljskih glasov na Slovenskem, je na povabilo umetniškega direktorja mariborske Drame Aleksandra Popovskega iz zakladnice svojih številnih zgodb iz različnih obdobij izbral deseterico, ki jo bodo od 8. maja naprej z vami delili igralci in igralke Drame SNG Maribor. Zgodbe so del knjige Mnoga življenja.

  Z branjem izbranih zgodb Draga Jančarja začenjajo danes, ob 20. uri. Prva bo na sporedu Premiera na Mali sceni. Spremljajte jih tukaj.

  Več
 223. Zaradi izjemnega odziva sodelujočih in velikega zanimanja se bo Festival upanja (Festival of Hope - a Global Virtual Poetry Initiative), prvi mednarodni spletni pesniški festival odvijal še vse do junija. Dogodek, ki poteka pod okriljem evropske platforme za poezijo Versopolis, preko spleta nagovarja upanje, prihodnost in nove možnosti, znašel pa se je celo na uradni Facebook strani belgijske kraljeve družine!

  Vsebine, ki jih je za ta namen ustvarilo in posredovalo 75 mednarodnih partnerjev iz 37 držav sveta, si lahko ogledate na povezavi.

  Več
 224. Beletrinine avtorje smo prosili, da z nami delijo svoje misli za boljši jutri. Prisluhnite Goranu Vojnoviću ob branju pesmi Objemi Esada Babačića.

   

  Več
 225. V Frankfurter Rundschau je bila objavljena odlična recenzija zbirke kratkih zgodb Razvezani Ane Schnabl, ki je v nemškem prevodu Klausa Detlefa Olofa (Grün, wie ich dich liebe, Grün) izšla letos pri založbi Folio. Zgodbe so označili kot "poročila iz globine osebnosti" in zapisali, da se veselijo avtoričinega naslednjega dela. 

  Članek si lahko preberite tukaj.

  Več
 226. Po več kot enem mesecu Knjigarna Beletrina ponovno odpira svoja vrata.

  Od ponedeljka do petka med 10. in 17. uro, v soboto pa med 9. in 13. uro.

  Toplo vabljeni!

  Več
 227. Beletrinine avtorje smo prosili, da z nami delijo svoje misli za boljši jutri. Prisluhnite Snežani Brumec, ki nam z odlomkom iz svoje knjige Eden izmed nas pravi: "Ostanimo doma in berimo o svobodi."

   

  Več
 228. Beletrinine avtorje smo prosili, da z nami delijo svoje misli za boljši jutri. Prisluhnite Juriju Hudolinu, ki s kratko pesmijo napoveduje "ugodje, ki sledi."

   

  Več
 229. Že pred nekaj dnevi nas je razveselila novica, da je med nominiranimi za nagrado kritiško sito tudi roman Jerneja Županiča Behemot.

  Danes pa smo izvedeli še, da sta med desetimi nominiranci za že tridesetega kresnika kar dva romana, izdana pri naši založbi: Tri smrti Gabriele Babnik in Pesnica Toneta Partljiča.

  Iskrene čestitke avtorjem!

  Več
 230. Beletrinine avtorje smo prosili, da z nami delijo svoje misli za boljši jutri. Prisluhnite Gabrieli Babnik in njeni hčerki Sinji, ki s citatom iz romana Tri smrti izrekata svoje želje za prihodnost.

   

  Več
 231. Zaradi izjemnega zanimanja za roman Alberta Camusa Kuga po svetu smo se odločili za izredno izdajo.

  Roman Nobelovega nagrajenca je po treh četrtinah stoletja še vedno zelo aktualen, saj se sooča z najglobljimi in najbolj občimi vprašanji človečnosti.

  Izposodite ali kupite ga lahko v obliki elektronske knjige na Biblosu.

  Več
 232. Beletrinine avtorje smo prosili, da z nami delijo svoje misli za boljši jutri. "Vse je v naših glavah," pravi Peter Rezman, soavtor knjige Maribor paralaksa. Oglejte si posnetek z njegovega doma.

   

  Več
 233. Med 24. in 30. aprilom bo na spletu potekal mednarodni pesniški festival Festival of Hope, v organizaciji spletne platforme Versopolis in s sodelovanjem številnih mednarodnih partnerjev. Spremljali ga boste lahko na vseh Versopolisovih spletnih kanalih in družbenih omrežjih (Facebook in Instagram).

  Z njim želimo ustvariti transnacionalno priložnost, kjer bi o upanju razmišljali, ga spodbujali, upesnjevali, preizpraševali in nagovarjali. Upanje je namreč ključno, če si želimo zamisliti drugačno, boljšo prihodnost v težavnih in negotovih časih.

  Na spletni strani je že objavljen poziv k sodelovanju vsem literarnim ustanovam in festivalom, odprt vse do 21. aprila!

  Več
 234. Beletrinine avtorje smo prosili, da z nami delijo svoje misli za boljši jutri. Prisluhnite Jerneji Ferlež, ki nam s fotografijo iz knjige Maribor paralaksa razkriva svojo željo za bližnjo prihodnost. 

   

  Več
 235. Napovedujemo izid dveh angleških prevodov naših avtorjev in sicer Fige Gorana Vojnovića in Mazohistke Katje Perat.

  Prevod prvega je delo Olivie Hellewell (The Fig Tree), drugega (The Masochist) pa je prevedel Michael Biggins. Romana izideta oktobra pri založbi Istros.

  Prevod obeh knjig je del projekta Reading the Heart of Europe, ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa. 

  Več
 236. Beletrina v živo

  13.04.2020

  Beletrina je sinonim za vrhunske knjige, e-knjige in festivale, je pa tudi založba, ki s svojo drznostjo in inovativnostjo ves čas preseneča in usmerja nove trende v kulturi. Letno pripravimo več kot 250 dogodkov z avtorji, zato smo se odločili, da tudi v tem času glas odličnih avtorjev novih knjig mora priti do vas.

  Pod razdelkom Dogodki ali na našem YouTube kanalu lahko spremljate naš nov spletni format Beletrina v živo. Kot prvemu virtualnemu dogodku prisluhnite pogovoru Mihe Šaleharja z Markom Radmilovičem, avtorjem romana Kolesar.

  Več
 237. Beletrinine avtorje smo prosili, da z nami delijo svoje misli za boljši jutri. Prisluhnite Igorju Saksidi.

   

  Več
 238. Beletrinine avtorje smo prosili, da z nami delijo svoje misli za boljši jutri. Prisluhnite Feriju Lainščku.

   

  Več
 239. Branje na klik

  10.04.2020

  Zaradi epidemije novega koronavirusa se je marca letos velik del našega poslovnega življenja in prostega časa preselil na splet. To velja tudi za branje knjig in druge literature.
   
  Da bi elektronska literatura postala kar se da dostopna čim širšemu krogu uporabnikov, smo v skupnem prizadevanju v podporo e-branju združili moči štirje pomembni akterji s področja knjige in knjižničarstva: založba Beletrina, Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), Združenje splošnih knjižnic (ZSK) in Institut informacijskih znanosti (IZUM).

  Podpisujemo se pod kampanjo Branje na klik, s katero si prizadevamo razširiti informacije o možnostih dostopa do e-knjig in drugega gradiva, do katerega lahko željni branja in raziskovanja dostopajo z osnovnimi pogoji – članstvom v eni od slovenskih splošnih knjižnic, dostopom do spleta in ustrezno elektronsko napravo. Bralci lahko dostopajo do dveh največjih spletnih portalov za digitalno branje v slovenskem jeziku: dLib.si oziroma Digitalne knjižnice Slovenije in Biblosa, največje slovenske spletne knjižnice.

  Pobudniki kampanje Branje na klik si želimo, da bi do slovenskih e-knjig dostopalo čim več ljudi. Zato vas prijazno vabimo, da informacije o e-branju delite v svojem krogu prijateljev in znancev. 

   

  Več
 240. Beletrinine avtorje smo prosili, da z nami delijo svoje misli za boljši jutri. Prisluhnite Vladu Kreslinu.

   

   

  Več
 241. Prvič v zgodovini založbe Beletrina so novi naslovi tiskanih knjig dober teden pred izidom na voljo kot e-knjige na biblos.si. K temu koraku nas je ob trenutni situaciji spodbudilo povečano zanimanje za spletno knjigarno in knjižnico Biblos.

  Pomladno bero dobrega čtiva bo obogatilo kar sedem knjig, ki tako ali drugače opisujejo viharna življenja in življenja sredi viharjev.

  Oglejte si jih na povezavi.

  Več
 242. Drago Jančar je prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo 2020, ki se vsako leto podeli za literarno delo evropskega avtorja, ki je bil deležen posebne mednarodne pozornosti!

  Lani je njegov roman In ljubezen tudi, v nemškem prevodu Daniele Kocmut, izdan pri založbi Zsolnay, požel odlične kritike, saj se je z njim znova dokazal kot odličen pripovedovalec, kronist in humanist. Zdaj pa se je tako znašel v izjemni družbi prejšnjih prejemnikov, med katerimi so tudi Patrick Modiano, Mircea Cartarescu, Karl Ove Knausgard, Zadie Smith in Michel Houellebecq.

  Iskrene čestitke pisatelju ob tem izjemnem dosežku! 

  Več na povezavi.

  Več
 243. Nagrado Fabjana Hafnerja za najboljši prevod iz slovenščino v nemščino (ali obratno) letos prejme Erwin Köstler za prevod knjige Kronosova žetev Mojce Kumerdej! Izšel je lani z naslovom Chronos erntet pri založbi Wallstein Verlag.

  S prevodom še kako aktualnega romana, ki je bil po besedah žirije velik izziv, se je prevajalec spopadel mojstrsko.

  Erwin Köstler, ki se je proslavil že s prevodom romana Lahko Andreja E. Skubica, je sicer nemško govorečim približal tudi Ivana Cankarja ter je eden od štirih avtorjev prispevka v knjigi Cankar na maturi 2020 naše založbe.

  Več
 244. V Wiener Zeitung je bila objavljena prva avtrijska recenzija zbirke kratkih zgodb Razvezani Ane Schnabl.

  Zbirka je v nemščini pod naslovom Grün wie ich dich liebe grün izšla pri založbi Folio v začetku marca. Prevod je delo Klausa Detlefa Olofa.

  Med drugim so zapisali, da avtorica pripoveduje o ljudeh v krizi s fatalističnim zaupanjem:

  "Že v prvi zgodbi, ki je kratka le deset strani, ustvarja čustveno vez med bralcem in prvoosebnim pripovedovalcem skozi svojevrsten, mlad jezikovni slog z ... rahlo nenavadnim humorjem in veliko empatije." 

  Več
 245. Spodnji novički dodajamo še eno veselo novico, ki dokazuje, da ljudje tesnobo zadnjih dni premagujemo tudi z branjem.

  Včeraj je bil za Biblos rekorden dan, ki bo šel v zgodovino. V enem samem dnevu so v spletni knjižnici zabeležili več kot 1000 izposoj, kar je več kot trikrat toliko kot na običajen dan v tem letu, ko beležijo okoli 300 izposoj.

  Veseli smo, da redno posegate po knjigah v teh izrednih časih.

  Več
 246. V teh dneh je prav, da ostanemo doma, v varnem zavetju svojega doma, za dobro vseh nas. Tudi naša ekipa dela od doma. Dneve v izolaciji si lahko polepšamo z odličnim branjem in to kljub zaprtju knjigarn in knjižnic. 

  Prav ta čas je tako priložnost za marsikoga, da se seznani z e-knjigami ter spletno knjigarno in knjižnico biblos.si, kjer si jih lahko, če ste član knjižnice, brezplačno izposodite, sicer pa tudi kupite. Povpraševanje je v zadnjih dneh skokovito naraslo, prav tako obisk spletne strani. Število izposoj se je iz 200 do 400 izposoj dnevno povečalo na trenutnih 800 do 900.

  Za dostop, navodila o uporabi in pregled ponudbe kar 3821 e-knjig obiščete biblos.si. V skrbi za čim večjo dostopnost dobrega branja smo pripravili posebno ponudbo e-knjig uspešnic po ugodni ceni. 

  Več
 247. V začetku marca je v prevodu Andrée Lück-Gaye pri založbi Phebus izšel zgodovinski roman Galjot Draga Jančarja pod naslovom La fuite extraordinaire de Johannes Ott.

  Kultna knjiga o tujcu Johanu Otu, v slovenščini izdana že leta 1978, je sicer med njegovimi najbolj prevajanimi deli, njeno dogajanje pa je postavljeno v nemirni čas 17. stoletja.

  Gre že za pisateljevo sedmo knjigo pri tej francoski založbi.

  Več
 248. Nizozemski prevod romana In ljubezen tudi Draga Jančarja z naslovom En ook de liefde, ki je v prevodu Roel Schuyt izšel pri založbi Querido, je med 20 nominiranci za European Literature Award 2020!

  Ožji izbor peterice najboljših bo znan že v prvi polovici junija, razglasitev zmagovalnega romana ter podelitev nagrade avtorju in prevajalcu pa bo potekala 7. novembra na Crossing Border Festival v Haagu.

  Več
 249. Angleški prevod Biljarda v Dobrayu, izdan lansko leto pri založbi Istros Books, je uvrščen med finaliste Big Other Book Award for Translation 2019!

  Dušan Šarotar in prevajalec Rawley Grau sta se tako znašla v izjemni družbi odličnih literarnih del, izdanih v letu 2019. Celoten seznam nominirancev si lahko ogledate tukaj.

  Zmagovalec bo razglašen 16. maja v New Yorku.

  Več
 250. Lektorat za slovenistiko s Filološke fakultete v Beogradu in Društvo Slovencev Sava vas prisrčno vabita na predavanje dr. Janje Vollmaier Lubej, v četrtek, 12. marca 2020 ob 18. uri, v prostorih Društva na Terazijah 3/IX.

  V predavanju z naslovom „Molčanje moje naj te ne vznemirja“ – slovenska književnost od Ade Škerl do Gabriele Babnik bo predavateljica spregovorila o vidnejših imenih in literarnih smereh v sodobni slovenskih književnosti. 

  V srbščini sta sicer izšla že dva romana Gabriele Babnik. Sušna doba je izšla v prevodu Tijane Simonović leta 2015 pri založbi Vulkan, Intimno pa lani pri založbi Clio, v prevodu Jelene Budimirović.

  Več
 251. Festival literature sveta - Fabula se je z otvoritvijo v polni Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v soboto, 29. 2. 2020, tudi uradno začel!

  Oglejte si utrinke sobotnega večera na povezavi in na FB profilu festivala

  Foto: Matej Pušnik

  Več
 252. Z veseljem napovedujemo izid avstrijske izdaje zbirke kratkih zgodb Razvezani avtorice Ane Schnabl. V prevodu Klausa Detlefa Olofa bodo 10. marca izšle pri založbi Folio

  Avtorica pa bo knjigo konec marca predstavljala tudi na leipziškem knjižnem sejmu.

  Dogodki bodo potekali v soorganizaciji založb Folio in Beletrina ter Javne agencije za knjigo RS.

  Več
 253. Gabriela Babnik, dobitnica evropske nagrade za književnost leta 2013 za svoj roman Sušna doba, je pred kratkim v gledališču Le140 v Bruslju sodelovala na literarnem večeru z belgijsko pisateljico Isabelle Wéry, portugalskim pisateljem Davidom Machado in avstrijsko pisateljico Carolina Schutt, ki so prav tako vsi dobitniki nagrade EU za literaturo. 

  Tukaj lahko prisluhnite podkastu, ki so ga ob tej priložnosti posneli s slovensko pisateljico. 

  Več
 254. Uspehi Biblosa

  07.02.2020

  Biblos, največja slovenska e-knjižnica in e-knjigarna, ima že 18.000 uporabnikov, ki lahko uživajo v že več kot 3.600 naslovih

  Medtem ko je bilo število vseh izposoj v lanskem letu že skoraj 99.000, pa ste vseh skupaj do zdaj opravili že 316.405

  Poglejte na biblos.si!

  Več
 255. V petek, 31. januarja, smo v Stari elektrarni s svojimi sodelavci, partnerji in podporniki nazdravili uspehom lanskega leta. Hkrati pa tudi predstavili izbor odličnih knjig, ki še čakajo svoj izid v letošnjem letu! 

  Album izbranih utrinkov si lahko ogledate na naši Facebook strani. 

  Več
 256. Predstavljamo vam letošnji katalog založbe Beletrina! 

  Na povezavi si lahko ogledate izbor odličnih knjig, ki vas čakajo v tem letu.

  Pregled lanskega in tekočega leta pa si lahko preberete tudi v članku časnika Delo

  Več
 257. V Italiji še vedno odmeva prevod Menueta za kitaro Vitomila Zupana, ki je sicer izšel že julija 2019 pri Voland Edizioni in je delo Patrizie Raveggi. 

  V časopisu Il Giornale so ga označili za "velik roman" in zapisali, da "se roman iz leta 1975 sprehaja med bojišči in poetičnimi iluminacijami". 

  Več
 258. V enem najuglednejših tamkajšnjih časopisov NRC Handelsblad je bila objavljena čudovita recenzija nizozemske izdaje In ljubezen tudi Draga Jančarja, ki je v prevodu Roel Schuyt izšla pri založbi Querido

  Prisluhnete pa lahko tudi recenziji nemške izdaje, ki jo je pripravil Terry Albrecht. 

  Več
 259. Konec leta je bil v L'Osservatore Romano objavljen odličen intervju z Bronjo Žakelj ob italijanski izdaji romana Belo se pere na devetdeset

  Obetajo pa se tudi že novi dogodki z avtorico v Italiji, najprej konec marca v Padovi in Roveretu. 

  Več
 260. Odmevi v tujini

  20.12.2019

  Prevodi knjig naših avtorjev, Dina Bauka, Samire Kentrić in Dušana Šarotarja, odmevajo v tujini!

  Več
 261. Jutri Dino Bauk predstavlja prevod svojega romana Konec. Znova v Beogradu! 

  Več
 262. Samira Kentrić z bolgarskim prevodom svoje knjige Balkanalije v Sofii! 

  Več
 263. V Vilni so se na letnem srečanju prejšnji teden sestali predstavniki 23 partnerjev mreže Versopolis, med njimi tudi Beletrina!

  Več
 264. Beletrina med 13. in 17. decembrom organizira turnejo slovenskih pesnikov Glorjane Veber, Tiborja Hrsa Pandurja in Andreja Medveda v Španiji, pridružila se jim bo tudi prevajalka Veronika Rot.

  Več