Skip to content
Nagrajena

Razvezani

Avtor: Ana Schnabl

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Kratka proza


  • leto izida: 2017
  • št. str.: 144
  • isbn: 9789612842765
  • cena: 21,00 EUR
  • leto izida: 2017
  • št. str.: 144
  • isbn: 9789612843328
  • cena: 15,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Protagonisti zbirke kratkih zgodb Razvezani so fant, ki kadi travo, dekle z anoreksijo in še drugi z osebnega ali družbenega roba, ki pa namesto ciničnega razgrajevanja lastnega položaja do svojih težav vzpostavljajo drugačen odnos. Kot zapiše Aljoša Harlamov v spremnem zapisu, je značilnost nove generacije piscev, ki ji pripada tudi Ana Schnabl, preseganje »hipsterskega« odnosa do realnosti, ki ne misli čisto resno, čeprav misli čisto resno. Obrambni mehanizem praznega intelektualizma zamenja celostno naseljevanje ranljivosti. Z natančnim poznavanjem pravil žanra in s prefinjenim smislom za psihološke zakonitosti Ana Schnabl ostrovidno, duhovito in nemalokrat ganljivo razgrinja anatomijo skorajda pozabljenih čustvenih leg: krivde, sramu, groze, radosti, (s tem) pa tudi čisto prave svobode, razvezane strahu biti svoj.

Recenzije

»Povprečni slovenski junak se svojega telesa zave, ko masturbira, ne pa ko ljubi ali sovraži.«
-(Ana Schnabl, iz intervjuja v Dnevniku).

»Razlikovalna lastnost Ane Schnabl je zavesten obrat od cinizma.«
-(Delo).

»Bolj je pomembno, da svojevrstna »razčlovečenost« protagonistov Ane Schnabl , njihova »razvezanost«, ali če hočete, nova »postavitev«, prinaša svežo, premišljeno, diskutabilno in povrhu vsega še nesramno dobro prozo.«
-(Dnevnik).

»Avtorica se je izkazala za poznavalko značajev, saj so liki nezamenljivi, govorijo v različnih registrih, na različne načine, se osredotočajo na različne stvari. «
-(3. program Radia Slovenija).

O avtorju

Ana Schnabl (1985) piše za revijo Literatura in za spletni literarni portal AirBeletrina, sodelovala je tudi s časopisom Dnevnik. Od leta 2016 je urednica Evropske revije za poezijo, knjige in kulturo. Po mnenju urednika Urbana Vovka sodi njena zgodba »Trittico« med najintrigantnejše stvaritve zadnjih let. 

Leta 2017 je izšel njen kratkoprozni prvenec z naslovom Razvezani, tri leta kasneje pa njen romaneskni prvenec Mojstrovina. Razvezane lahko prebirajo nemško in srbsko govoreči bralci, Mojstrovina pa je doživela angleški, nemški in srbski prevod. Schnabl je tudi doktorska študentka filozofije. Roman Plima je njeno tretje knjižno delo. Živi v Kamniku z dvema psicama, mačkom in enim človekom.

Več o avtorju