Skip to content

Med drevesi

Avtor: Jani Virk

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Kratka proza


  • leto izida: 2016
  • št. str.: 149
  • isbn: 9789612842390
  • cena: 23,00 EUR
  • leto izida: 2016
  • št. str.: 149
  • isbn: 9789612842529
  • cena: 15,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Zbirko zgodb Med drevesi povezujejo točke preloma v življenju posameznikov, a ti prelomi niso poročila o velikih pokih, temveč o subtilnih, komaj slišnih razpokah, ki pa bistveno spremenijo pogled na življenje. Tako se Mirsadove sanje, ki jih sanja namesto in za sina, razblinijo zaradi razloga, ki ga ne more razumeti; Petru T. življenje, ki ga je poznal, razpada v spomin, a na drugi strani ga prehiteva že novo; Klavdiju se na prvi službeni poti v tujino v tovornjaku pojavi mlada begunka; študent teologije v Londonu, iz strahu pred ljubeznijo, pristane v vrtincu nočnega življenja … Sedem kratkih in manj kratkih zgodb opisuje življenjske zgodbe na videz povsem nepovezanih posameznikov, toda pozornemu bralcu ne bo ušlo, da je – kot vedno znova ugotavljamo – svet manjši, kot se zdi, in da nas vesoljne niti povezujejo na presenetljive načine.

Recenzije

»Ob knjigi sedmih zgodb Med drevesi se še enkrat zavemo, kakšen mojster pripovedovanja je Jani Virk.«
-(3. program Radia Slovenija).

»Ne, z literaturo pri Virku ni šale, višji kot je zastavek presežnega besedja, bolj zveneča ko so citirana avtorska imena, globlje beroči človek strmoglavi v svojo nesrečno zemeljsko usodo.«
-(AirBeletrina).

»Na videz drobna knjižica kratkih zgodb Janija Virka – Med drevesi – združuje baročno razkošje avtorjeve pisave.«
-(Delo).

O avtorju

Jani Virk (1962) je pisatelj, pesnik, urednik in prevajalec. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je doštudiral primerjalno književnost in nemščino, na nemščini je kasneje doktoriral s temo srednjega veka v literaturi in filmu. Med letoma 1988 in 1989 je bil glavni urednik časnika Slovenec, kasneje pa se je zaposlil na RTV Slovenija, kjer je najprej deloval kot urednik kulturnih oddaj, od leta 1997 je bil urednik dokumentarnih oddaj, od leta 2005 pa odgovorni urednik kulturnih in umetniških programov. Izdal je sedemnajst avtorskih knjig, prevaja iz nemščine, je tudi avtor številnih dokumentarnih filmov. 

Več o avtorju