Skip to content

Dogodki


 1. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Ta teden prisluhnite pogovoru o knjigi Razvejenje pisatelja Richarda Powersa. Pogovarjala sta se prevajalec romana Andrej E. Skubic in Muanis Sinanović.

   

  Več
 2. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Ta teden prisluhnite pogovoru o knjigi Bogovi se nam smejijo pesnika in pisatelja Aleša Štegra, ki je o svojem delu spregovoril z novinarko, pisateljico in TV voditeljico Vesno Milek.

   

  Več
 3. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Ta teden prisluhnite pogovoru o knjigi Beli volk Irene Svetek, ki je o svojem delu spregovorila z Majo Peharc.

   

  Več
 4. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Ta teden prisluhnite pogovoru o knjigi Murska saga Ferija Lainščka, ki je o svojem delu spregovoril z Bernardo Žarn.

   

  Več
 5. Vabljeni k ogledu sedme Beletrinine debate z naslovom Kultura, talka vsakokratnih političnih apetitov?, ki je otvorila sezono Beletrininih pogovorov, ki se iz Ljubljane selijo po vsej Sloveniji.

  Tokratni pogovor je krvavo vojno v Ukrajini motril skozi kalejdoskop kulture in znanosti. Z gosti smo se družili med slikovitimi s soncem obsijanimi griči vinorodnega Goričkega, v Prekmurju, regiji, ki v sebi nosi trpko preteklost, zaznamovano z bojem za pravico "do svoje kulture". Na tem simbolnem mestu smo odprli pereča vprašanja, ki se znova porajajo ob eni najhujših morij po drugi svetovni vojni: Krvavi ruski invaziji na Ukrajino. Ukinitev ruskega centra za znanost in kulturo v Ljubljani, množične prekinitve sodelovanja z ruskimi glasbeniki in baletniki po vsem svetu, celo prepoved nastopa ruskega predstavnika na Evrosongu, festivalu, ki slovi po svoji apolitičnosti. Gre za upravičene poteze, ker ruski kulturniki niso v en glas obsodili terorja Vladimirja Putina? V kakšni meri je bilo v vojnah minulih stoletij del takšnega izbrisa tudi kulturno izročilo drugih narodov?

  Naši gostje so bili: pisatelj in nekdanji novinarj Vlado Žabotdr. Jevgenij Gorešnik, ukrajinski znanstvenik z Inštituta Jožef Stefan in doc. dr. Blaž Podlesnik, predavatelj na Katedri za rusko književnost ljubljanske Filozofske fakultete. Posebna gostja je bila vojna poročevalka RTV Slovenija Karmen W. Švegl. Debato sta povezovala Valentina Plaskan in Nejc Krevs

   

  Več
 6. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Ta teden prisluhnite pogovoru o romanu Pesnica Toneta Partljiča, ki se pogovarja s Srečkom Gečem.

   

   

  Več
 7. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o knjigi Vsa moja poletja japonske pisateljice Mieko Kawakami pogovarjata Domen Kavčič, eden izmed prevajalcev romana – poleg njega je roman prevajala tudi Nina Habjan Villarreal –, in novinarka Nina Cijan.

   

  Več
 8. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o knjigi Maršalinja švicarske pisateljice slovenskih korenin Zore del Buono pogovarjata Mojca Kranjc, prevajalka romana in novinarka ter voditeljica Nina Jerman.

   

  Več
 9. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o knjigi Zapiski o žalovanju nigerijske avtorice Chimamande Ngozi Adichie pogovarjata Gabriela Babnik, slovenska pisateljica, literarna kritičarka in prevajalka, ter novinarka Mojca Mavec.

   

  Več
 10. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o knjigi Triumfator: Anton Korošec v prvi Jugoslaviji pogovarjata zgodovinarka dr. Mateja Ratej in novinarka Kristina Božič.

   

  Več
 11. Vabljeni k ogledu šeste Beletrinine debate z naslovom Zahodni Balkan na muhi strateških interesov.

  Kakšne so povezave med vojnami na Balkanu in zdajšnjo v Ukrajini? Kako se je razvijala balkanska regija, kdo je največ nazadoval in kdo največ pridobil? Kakšno moč imajo tamkajšnji voditelji in kakšna prihodnost je v Balkanu?

  Odgovore na vprašanja so iskali novinarka Marta Razboršek, profesorica na Katedri za mednarodne odnose dr. Ana Bojinović Fenko in Tine Kračun, direktor Inštituta za strateške rešitve. Pogovor je moderiral Nejc Krevs.

   

  Več
 12. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat bomo spregovorili o novi knjižni zbirki Zvezdna Beletrina. Z nami bosta urednica zbirke Anita Dernovšek in Gaja Kos, urednica, literarna kritičarka, pisateljica in prevajalka.

   

  Več
 13. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o romanu Ob nastanku sveta Draga Jančarja pogovarjata avtor in glavni urednik Beletrine Urban Vovk.

   

  Več
 14. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o romanu Nelagodje večera, ki je nedavno izšel v okviru festivala Literature sveta Fabula, pogovarjata prevajalka knjige Mateja Seliškar Kenda in Tomaž Simetinger.

   

  Več
 15. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o romanu Dežela pozabe, ki je nedavno izšel v okviru festivala Literature sveta Fabula, pogovarjata prevajalka knjige Sara Špelec in novinarka ter televizijska voditeljica Ksenija Horvat.

   

  Več
 16. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o knjigi Očetov sinko, ki je v prevodu Dijane Matković nedavno izšla v okviru festivala Literature sveta – Fabula, pogovarjata avtor Dino Pešut, hrvaški dramaturg, pisatelj in pesnik ter novinarka Nina Gostiša

   

  Več
 17. Je etika po dveh letih pandemije res že postala tema za zgodovinarje, kot se provokativno sprašujejo nekateri? Je družba res razpadla v prah partikularnih interesov? Je kriza res le težava ali pa lahko prinese tudi kaj pozitivnega, kot na primer priložnost za prepotrebni samopremislek? Ali ni morda inercija še usodnejša od izrednih razmer? Ali lahko zaradi njenega globalnega dosega govorimo tudi o krizi medkulturnega in medgeneracijskega dialoga?

  O vsem tem so na 5. Beletrinini debati mnenja izmenjali indologinja dr. Tamara Ditrich, filozof dr. Blaž Zabel ter esejist in pesnik Muanis Sinanović. Pogovor je povezovala novinarka Nina Jerman.

   

  Več
 18. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o knjigi Patriarhova jesen Gabriela Garcíe Márqueza pogovarjata Marko Jenšterle, novinar, ki je mnogo let bival in služboval v Argentini in je velik poznavalec Márquezove književnosti, ter voditeljica in prevajalka Blažka Müller.

   

  Več
 19. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo oddaje Beletrina v živo, spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o knjigi Plima pogovarjata avtorica Ana Schnabl in novinar ter literarni kritik Goran Dekleva.

   

   

  Več
 20. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo oddaje Beletrina v živo, spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o knjigi Marmor pogovarjata pesnica, etnologinja in kulturna antropologinja Ana Svetel ter urednica in radijska ustvarjalka Tina Kozin.

   

  Več
 21. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo oddaje Beletrina v živo, spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o knjigi Vsi me kličejo Tona pogovarjata legenda alpskega smučanja Tone Vogrinec in novinar Marko Radmilovič.

   

  Več
 22. Pogosto lahko slišimo, da je poezija v današnjem svetu postala povsem nepomembna, morda celo nepotrebna, vsekakor pa neopažena. Pa gre res le za posebnost današnjega časa ali je tudi zgodovinsko gledano vselej uspevala le v manj tekmovalnih okoljih, kjer so ji pomen zagotavljale vladajoče elite? Ali ni morda nenehno spraševanje o njenem bistvu in smislu zapisano že v same temelje, saj se tudi zelo uveljavljeni pesniki z obsežnimi opusi radi kdaj vprašajo »Kaj sploh je poezija?«, o njenem družbenem pomenu pa so se spraševali tudi že v kulturi precej bolj naklonjenih časih in prostorih.

   

  Več
 23. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo oddaje Beletrina v živo, spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. O knjigi Vonj po strahu se pogovarjata avtor Dževad Karahasan in pesnik, esejist, kritik ter urednik Muanis Sinanović.

   

  Več
 24. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo oddaje Beletrina v živo, spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o knjigi Proslava pogovarjata glasbenik in filozof Boštjan Narat in avtor knjige Damir Karakaš.

   

  Več
 25. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo oddaje Beletrina v živo, spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. O knjigi Arhitekt Jože Plečnik v Italiji, 1898–1899 Franceta Steleta se pogovarjata umetnostni zgodovinar in kritik prof. dr. Peter Krečič ter arhitektka in kustosinja Maja Vardjan.

   

  Več
 26. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo oddaje Beletrina v živo, spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. O knjigi Moč misli Giorgia Agambena se pogovarjata filozof dr. Peter Klepec ter novinarka Nina Jerman.

   

  Več
 27. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo oddaje Beletrina v živo, spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. O knjigi Od lastnega glasu do lastne sobe Katje Mihurko Poniž se pogovarjata avtorica ter novinarka Nina Jerman.

   

  Več
 28. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo oddaje Beletrina v živo, spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. O knjigi Trojno poslanstvo profesorja Urbana, Antona Vratuše in Sandija Volka, se pogovarjata Jože Pirjevec, slovenski zgodovinar in avtor predgovora knjige, ter novinar Antiša Korljan.

   

  Več
 29. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o knjigi Belo se pere na devetdeset in poti, ki jo je ta nagrajeni roman prehodil med slovenskim, italijanskim in hrvaškim bralstvom, pogovarjata avtorica romana Bronja Žakelj in novinarka Bernarda Žarn.

   

  Več
 30. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o novi zbirki kratkih zgodb Ko jebe pogovarjata njen avtor Tomaž Kosmač in Matej Bogataj, literarni in gledališki kritik, občasni dramaturg in prozaist.

   

  Več
 31. Toplo vabljeni, da prisluhnete novi epizodi spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o knjigi Ahac, biografiji Dušana Pirjevca, pogovarjata njegova hči Alenka Pirjevec, ena izmed treh avtorjev knjige, upokojena lutkovna ustvarjalka in prevajalka, ter Nina Jerman, novinarka, urednica in voditeljica.

   

  Več
 32. Toplo vabljeni k ogledu nove epizode spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. O pravkar izdani knjigi Zablode feminizma se pogovarjata avtorica Vesna V. Godina, ena najbolj branih družbenih kritičark in kolumnistk pri nas, in Tomaž Simetinger, koreograf, etnolog in kulturni antropolog.

   

  Več
 33. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o (avto)biografiji Nika Grafenauerja z naslovom Plasti odzidanih daljav pogovarjata soavtorica knjige Tina Kozin, in urednica ter novinarka Maruša Prelesnik Zdešar.

   

  Več
 34. Epidemija novega koronavirusa je močno zaznamovala različne vidike družbenega življenja, od načina druženja, dela, družinskega življenja, šolanja in vrednostnega sistema, ki je temeljno vezivo vsake družbe. Imunolog dr. Alojz Ihan in zgodovinar ddr. Igor Grdina sta v pogovoru z novinarjem Nejcem Krevsom govorila o psiholoških posledicah epidemije na človeka in človeštvo, svobodi posameznika v kontekstu družbe, pa tudi o vzporednicah z epidemijami, ki jih poznamo iz preteklosti. 

   

  Več
 35. Toplo vabljeni k ogledu nove epizode spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. O knjigi Obstati Stephena Kinga, kultnega ameriškega romanopisca in mojstra grozljivk, se pogovarjata Simon Popek, programski direktor filmskega festivala Liffe, in Toni Cahunek, igralec, režiser, televizijski voditelj ter novinar. 

   

  Več
 36. Zakaj je zgodovina spregledala številne izjemne slovenske avtorice? In zakaj so še danes avtorice spregledane v učnih načrtih? Je pisateljica poklic, ki zagotavlja preskrbljenost? Se je položaj avtoric skozi zgodovino sploh kaj spremenil ali se še danes borijo za svoj košček literarnega prostora? Odgovore na ta vprašanja so iskale tri priznane avtorice, Ana Schnabl, Suzana Tratnik in Katja Mihurko Poniž v pogovoru z novinarko Mojco Mavec.Oglejte si Beletrinino debato! 

   


   

  Več
 37. Toplo vabljeni k ogledu nove epizode oddaje Beletrina v živo, spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o delu Avtoportret z rojem čebel, ki je izšlo v zbirki nagrade pont, pogovarjata avtor Jan Wagner, nemški pesnik, esejist in prevajalec angloameriške poezije, ki je za svoje delo pred kratkim prejel zgoraj omenjeno laskavo nagrado, in Igor Divjak, samostojni literarni kritik in žirant nagrade pont.

   

  Več
 38. Prijazno vabljeni na virtualni ogled razstave ob 25. obletnici Beletrine in 200-letnici rojstva ruskega pisatelja F. M. Dostojevskega z naslovom Temnejša je noč, svetlejše so zvezde, ki od 28. oktobra do 28. novembra 2021 poteka v Prvem preddverju Cankarjevega doma v Ljubljani. Na ogled vas popelje voditeljica Maruša Prelesnik Zdešar v družbi Špele Kuhar, arhitektke in idejne vodje postavitve razstave, dr. Eve Premk Bogataj, vodje projekta, in fotografinje Mankice Kranjec. 

   

  Več
 39. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. O monografiji Josip Jurčič: Pripovednik svojega in našega časa se pogovarjata avtorica knjige Urška Perenič, literarna zgodovinarka in izredna profesorica za slovensko književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, in Bernarda Žarn, televizijska voditeljica. 

   

  Več
 40. Toplo vabljeni, da prisluhnete novi epizodi spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Pisateljica in performerka Simona Semenič, ki je v knjigi Tri igre za punce nedavno izdala tri nova dramska besedila, se pogovarja z dramaturginjo Evo Kraševec.

   

  Več
 41. Toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o izboru kratke proze in esejev Dnevnik pisatelja ruskega klasika F. M. Dostojevskega pogovarjata zgodovinar Igor Grdina in novinar Nejc Krevs.

   

  Več
 42. Toplo vabljeni, da prisluhnete novi epizodi spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o najnovejši pesniški zbirki z naslovom Namreč pogovarjata avtor zbirke Milan Jesih, slovenski pesnik, pisatelj in dramatik, ter Anže Okorn.

   

  Več
 43. Oglejte si pogovor med literarnim zgodovinarjem Igorjem Grdino in novinarko Polono Balantič o zgodovinski študiji Hitlerjev imperij Marka Mazowerja, vodilnega britanskega zgodovinarja.

   

  Več
 44. Na prvi Beletrinini debati, večeru slovenskih kriminalk, so na svoj račun prišli ljubitelji kriminalk. Kako napisati takšno kriminalko, da je ni moč odložiti, dokler je ne preberete do konca, so gledalcem zaupali največji mojstri slovenske kriminalke – Irena Svetek, Tadej Golob in Avgust Demšar. Oglejte si prvo Beletrinino debato!

   

  Več
 45. Toplo vabljeni k ogledu nove epizode spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. O romanu Mladenič ruskega klasika Fjodora Mihajloviča Dostojevskega se pogovarjata prevajalka romana Urša Zabukovec in novinarka Nina Jerman.

   

  Več
 46. Toplo vabljeni k ogledu nove epizode Beletrine v živo, spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. O romanu Dora in Minotaver: Moje življenje s Picassom se pogovarjata Slavenka Drakulić, avtorica romana, in novinarka Ksenija Horvat.

   

  Več
 47. Toplo vabljeni, da prisluhnete novi epizodi spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Na vprašanje zakaj beremo klasike bosta poskušala odgovoriti Bernard Nežmah, publicist, novinar in sociolog, ter Toni Cahunek, novinar, igralec režiser in televizijski voditelj.

   

  Več
 48. Toplo vabljeni, da prisluhnete novi epizodi spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. Tokrat se o romanu To noč sem jo videl Draga Jančarja pogovarjata Janez Pipan, režiser odrske uprizoritve romana, katere premiera bo čez nekaj dni v SNG Maribor, in novinarka Petra Vidali

   

  Več
 49. Toplo vas vabimo k ogledu pogovora Blažke Müller in Ane Luíse Amaral, častne gostje letošnjega 25. festivala Dnevi poezije in vina, o njeni pesniški zbirki What's in a name, ki je nedavno izšla pri naši založbi.

   

  Več
 50. Vabimo vas k ogledu pogovora med Karlom Schlöglom, nemškim filozofom, sociologom in zgodovinarjem, avtorjem knjige Vonj imperijev, ter slovenskim zgodovinarjem Jožetom Pirjevcem. Pogovor moderira novinarka Ksenija Horvat.

   

  Več
 51. Oglejte si pogovor Nine Jerman s prevajalko Barbaro Juršič o romanu Zločin očeta Amara, ki ga je napisal portugalski pisatelj José Maria de Eça de Queirós. Prevod bo izšel novembra letos v II. letniku zbirke Klasična Beletrina, s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

   

  Več
 52. Prisluhnite novi epizodi Beletrine v živo! Zora Jurič se pogovarja S Tonetom Partljičem o njegovem najnovejšem romanu Ljudje z Otoka.


   

  Več
 53. Tokrat se Ksenja Mravlja pogovarja s češkim pesnikom Petrom Borkovcem, častnim gostom letošnjega jubilejnega 25. festivala Dnevi poezije in vina, o njegovi pravkar izdani zbirki poezije Iz notranjosti. Prisluhnite pogovoru.

   

  Več
 54. Tokrat se Gašper Troha in Anej Knific Korsika pogovarjata o romanu Pet fragmentov Lojzeta Kovačiča. Prisluhnite pogovoru. 

   
   

   

  Več
 55. Prisluhnite pogovoru Blažke Müller s prevajalko Miro Miladinović Zalaznik o romanu Radetzkyjeva koračnica Josepha Rotha, enega izmed najpomembnejših pisateljev moderne avstrijske književnosti. Radetzkyjeva koračnica je njegov najpomembnejši roman, odsev propadajočega avstro-ogrskega cesarstva, ki bo izšel novembra letos v II. letniku zbirke Klasična Beletrina s podporo programa Ustvarjalna Evropa. 

   

   

  Več
 56. Prisluhnite pogovoru Tonija Cahunka s prevajalko Veroniko Rot o knjigi Zgledne novele izpod peresa največjega španskega pisatelja Miguela de Cervantesa. Prevod knjige, ki pomeni dokončno rojstvo sodobne kratke proze, bo izšel novembra letos v II. letniku zbirke Klasična Beletrina s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

   

  Več
 57. Prisluhnite pogovoru voditeljice Bernarde Žarn s prevajalko Amalijo Maček o knjigi Moje leto v Nikogaršnjem zalivu izpod peresa izjemno plodovitega avtorja, Nobelovega nagrajenca Petra Handkeja.
   

   

  Več
 58. Prisluhnite pogovoru Blažke Muller s prevajalko Jano Pavlič o romanu 1793, izjemnem portretu francoske revolucije in večnih mehanizmov vojne izpod peresa Victorja Hugoja. Prevod bo izšel novembra letos v II. letniku zbirke Klasična Beletrina s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

   

   

  Več
 59. Prisluhnite pogovoru Nataše Kos z eno najprodornejših italijanskih sodobnih pisateljic Claudio Durastanti ob prevodu njenega romana Tujka.

   

   

   

  Več
 60. Prisluhnite pogovoru voditeljice Bernarde Žarn z zgodovinarjem in eruditom ddr. Igorjem Grdino o delu nemškega zgodovinarja Karla Schlögla Vonj imperijev: Chanel Nº5 in Rdeča Moskva. Fascinantna knjiga o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja.

   

   

  Več
 61. Vabljeni, da prisluhnete pogovoru Maje Peharc s pisateljico in uveljavljeno scenaristko televizijskih serij Ireno Svetek ob izidu njenega svežega romana Rdeča kapica, prve v novi seriji psiholoških kriminalk.

   

   

  Več
 62. Prisluhnite pogovoru novinarja in literarnega kritika Gorana Dekleve s pisateljem in prevajalcem, enim najbolj izstopajočih avtorjev mlajše generacije, Jasminom B. Frelihom ob njegovi sveži knjigi novel Piksli.

   

   

  Več
 63. Prisluhnite pogovoru Polone Balantič z eno najperspektivnejših nemških pisateljskih imen mlajše generacije Enis Maci ob njeni mojstrski zbirki esejev Sladoledarna Evropa.

   

   

  Več
 64. Vabljeni, da prisluhnete pogovoru novinarja Ervina Hladnika Milharčiča s prevajalcem Miklavžom Komeljem ob izidu novega prevoda ene najbolj branih južnoslovanskih pesnitev vseh časov, Gorski venec Petra II. Petrovića Njegoša (1813–1851).

   

   

  Več
 65. Toplo vabljeni, da prisluhnete pogovoru novinarke Maruše Prelesnik Zdešar s pisateljico Ano Marwan ob izidu njenega svežega bistroumnega romana Zabubljena, ki je (drugače kot njen prvi roman) nastal v slovenskem jeziku.

   

   

  Več
 66. Toplo vabljeni, da prisluhnete pogovoru Mojce Mavec s psihoanalitikom Tinetom Papičem ob izidu knjige Razvoj osebnosti, zbirke predavanj o otroški psihologiji, Carla G. Junga, enega najpomembnejših filozofov in psihologov 20. stoletja.

   

   

  Več
 67. Toplo vabljeni, da prisluhnete pogovoru Vesne Milek in Mance Košir o enem najslavnejših romanov vseh časov, romaneskni tetralogiji Aleksandrijski kvartet Lawrenca Durrella, enega najbolje prodajanih angleških romanopiscev poznega 20. stoletja.

   

   

  Več
 68. Prisluhnite pogovoru Mateja Bogataja s pisateljem, dramatikom, režiserjem, radijskim ustvarjalcem in igralcem Emilom Filipčičem ob izidu njegovega svežega romana Nepočesane misli.

   

   

  Več
 69. Toplo vabljeni, da prisluhnete pogovoru novinarke Nine Jerman z večkrat nagrajenim pisateljem, dramatikom, scenaristom in prevajalcem Andrejem E. Skubicem ob izidu njegovega svežega romana Krasni dnevi.

   

   

  Več
 70. Toplo vabljeni, da prisluhnete pogovoru prevajalke Đurđe Strsoglavec z enim najbolj znanih in priljubljenih hrvaških pisateljev Kristianom Novakom ob romanu Cigan, ampak najlepši, ki je izšel lani v sklopu festivala Fabula.

   

   

  Več
 71. Prisluhnite odličnemu pogovoru novinarke Vesne Milek s pisateljem, režiserjem in kolumnistom Goranom Vojnovićem ob izidu romana Đorđić se vrača, nadaljevanja uspešnice Čefurji raus!.

   

   

  Več
 72. Toplo vabljeni, da prisluhnete novi epizodi spletnih knjižnih dogodkov, ki tokrat poteka ob 80-letnici napada na Kraljevino Jugoslavijo, 6. aprila 1941. Novinarka Ksenija Horvat se pogovarja z zgodovinarko Matejo Ratej ob izidu njene nove knjige Svastika na pokopališkem zidu. Poročilo o hitlerizmu v širši okolici Maribora v tridesetih letih 20. stoletja.

   

   

  Več
 73. Toplo vabljeni, da prisluhnete pogovoru Vesne Mikolič s pisateljem Marjanom Tomšičem ob izidu dopolnjene izdaje legendarnega romana Zrno od frmntona. Avtor ob romanu, ki predstavlja nadaljevanje Šavrink in drugi del spominov na Marijo Franca, pojasnjuje tudi okoliščine, ki so spremljale njegovo prvo objavo.

   

   

  Več
 74. Prisluhnite pogovoru novinarke Ksenije Horvat s prevajalko Nado Marijo Grošelj o Charlesu Dickensu, enem najbolj priljubljenih angleških romanopiscev. Prevod njegovega zadnjega dokončanega romana Naš skupni prijatelj bo izšel novembra letos v drugem letniku zbirke Klasična Beletrina, s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

   

   

  Več
 75. Toplo vabljeni, da prisluhnete pogovoru Aljaža Koprivnikarja z enim najbolj priljubljenih, nagrajevanih in prevajanih čeških pisateljev Marekom Šindelko ob knjigi Utrujenost materiala. Roman izhaja v sklopu letošnjega festivala Literature sveta - Fabula.
   

   

  Več
 76. Toplo vabljeni, da prisluhnete pogovoru odlične novinarke Ksenija Horvat z eno najbolj prevajanih hrvaških pisateljic Slavenko Drakulić ob izidu slovenskega prevoda njenega romana Dora in Minotaver: Moje življenje s Picassom.

   

   

  Knjiga je del projekta Beremo srce Evrope, ki poteka s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

  Več
 77. Prisluhnite kanadski pisateljici Sheili Heti, ki odgovarja na vprašanja o svojem romanu Materinstvo. Knjiga je v prevodu Katje Zakrajšek izšel v sklopu festivala Fabula 2020. Vprašanja so ji postavljale Katja Perat, Staša Pavlović, Tina Poglajen, Nina Beguš in Anja Grmovšek.

   

   

  Več
 78. Prisluhnite pogovoru voditeljice Bernarde Žarn s pisateljem Janijem Virkom ob izidu njegovega odličnega zadnjega romana Jaka in Vane: Zgodba iz osemdesetih.

   

   

  Več
 79. Prisluhnite pogovoru novinarke Nine Cijan s pesnico Cvetko Lipuš, eno najmarkantnejših ustvarjalk iz avstrijske Koroške, ob njeni sveže izdani zbirki Odhajanje za začetnike. Avtorica o knjigi pojasnjuje: "Osnovna zamisel je bila napisati priročnik za razna odhajanja. Mikalo me je preoblikovati popularni žanr priročnikov povsem po svoje, za drugo zvrst besedila." Več pa v posnetku.

   

   

  Več
 80. Prisluhnite pogovoru Aleša Štegra in Janeza Škofa ob knjigi V besedah, ki sta jo v osebni poklon pesniku Danetu Zajcu zasnovala Jerneja Katona Zajc in Aleš Šteger.

   

   

  Več
 81. Toplo vabljeni, da prisluhnete novi epizodi spletnih knjižnih dogodkov Beletrina v živo. Za slovenski kulturni praznik vam na dan stote obletnice smrti Josipa Ipavca, avtorja prvega slovenskega baleta, predstavljamo pogovor Nina Jerman z Igorjem Grdino, (literarnim) zgodovinarjem in avtorjem knjige Slovenski Mozart.

   

   

  Knjiga izhaja v Letu Josipa Ipavca 2021, razglašenem ob pobudi občine Šentjur ob 100. obletnici ustvarjalčeve smrti. Sozaložnik dela je Knjižnica Šentjur.

   

  Več
 82. Vabljeni, da prisluhnete pogovoru voditeljice Renate Dacinger z geografskim raziskovalcem Miho Pavškom ob knjigi Nebesni dih: Naravoslovna zgodovina vetra. Kultna knjiga južnoafriškega zgodovinarja Lyalla Watsona je enciklopedični prikaz naravoslovne in kulturne zgodovine vetrov. Izredno navdihujoče branje, ki odpira osupljive nove poglede na zgodovino, naravo in človeštvo.

   

   

  Več
 83. Prisluhnite pogovoru Vesne Milek z režiserjem Ivico Buljanom in igralcem Benjaminom Krnetičem o francoskem pisatelju Édouardju Louisu. Njegov roman Opraviti z Eddyjem je izšel v sklopu festivala Fabula 2020.

   

   

  Več
 84. Prisluhnite posnetku pogovora Bernarde Žarn z vrhunsko pravnico Vlasto Nussdorfer ob izidu njene avtobiografije Nekaj vam želim povedati.

   

  Dogodek je potekal 8. oktobra 2020 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

  Več
 85. Prisluhnite pogovoru Katje Perat s prevajalcem Michaelom Bigginsom ob izidu romana Mazohistka v angleškem jeziku. Prevod je izšel pri založbi Istros s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

   

   

  Več
 86. Prisluhnite pogovoru Nine Jerman s prevajalko in pisateljico, predvsem pa ambasadorko slovenske in katalonske književnosti, Simono Škrabec ob izidu njenega literarnega prvenca, zbirke kratke proze Vračam se iz gozda z obarvanimi rokami.

   

   

  Več
 87. Vabljeni, da prisluhnete prvi letošnji epizodi našega formata spletnih knjižnih dogodkov! Tina Poglajen se je ob njenem najnovejšem romanu Pontonski most pogovarjala s pisateljico Suzano Tratnik.

   

   

  Več
 88. Toplo vabljeni, da prisluhnete pogovoru kritika in novinarja Roka Bozovičarja s prevajalko Ivo Klemenčič ob knjigi Sare Stridsberg Beckomberga. Oda moji družini, ki so jo kritiki označili celo za Čarobno goro našega časa.

  Knjiga je izšla s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

   

  Več
 89. Prisluhnite dodatni epizodi našega formata spletnih knjižnih dogodkov, pogovoru Tonija Cahunka z botrom slovenskega panka Igorjem Vidmarjem ob izidu biografskega romana Samohodec, ki ga je po nekaterih motivih njegovega življenja in doživetij napisal Jurij Hudolin

   

   

  Več
 90. Toplo vabljeni, da prisluhnete pogovoru Mladena Pavičiča s prevajalko Marjanco Mihelič ob izidu prevoda zbirke kratke proze Svet gre naprej Lászla Krasznahorkaia, "sodobnega madžarskega mojstra apokalipse" (Susan Sontag).

  Knjiga je v prevodu Marjance Mihelič izšla s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

   

   

  Več
 91. Prisluhnite pogovoru Bronje Žakelj s prevajalko Anito Peti-Stantić ob izidu romana Belo se pere na devetdeset v hrvaškem jeziku. Prevod je izšel pri založbi Ljevak.

   

   

  Več
 92. Prisluhnite pogovoru Igorja Harba z Markom Košanom ob njegovem prevodu štirih novel literarne ikone Stephena Kinga v sveže izdani knjigi Pomlad, poletje, jesen in smrt. Z njo se je, kot pravita sogovornika, avtor potrdil kot resen pisatelj, ne le žanrski kralj grozljivk.

   

   

  Več
 93. Prisluhnite pogovoru Gorana Vojnovića z Rosie Goldsmith o romanu Figa, ki je v angleškem prevodu Olivie Hellewell izšel pri založbi Istros, s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

   

   

  Več
 94. Prisluhnite pogovoru prevajalke Jane Unuk z bosanskim pisateljem Dževadom Karahasanom o njegovi trilogiji O čem pripoveduje pepel, predvsem o prvem delu Seme smrti in letos izdanem romanu Tolažba nočnega neba, osrednjem delu zgodbe o slavnem srednjeveškem perzijskem matematiku, astronomu, filozofu in pesniku Omarju Hajamu.

   

   

  Več
 95. Prisluhnite pogovoru Polone Balantič s Špelo Kuhar in Robertom Potokarjem, avtorjema sveže izdane knjige Zgodbe slovenske arhitekture: petdeset zgodb o slovenski arhitekturi skozi čas, prostor in ustvarjalce.
   

   

  Več
 96. Vabljeni k spremljanju svečane razglasitve zmagovalca tradicionalnega AirBeletrininega natečaja za najboljšo kratko zgodbo 2020, ki bo potekala v četrtek, 26. novembra 2020, od 19. ure dalje!

  Po pogovoru Ksenije Horvat s člani žirije Gabrielo Babnik, Veroniko Šoster in Urbanom Vovkom bomo razglasili zmagovalko ali zmagovalca AirBeletrininega natečaja za najboljšo kratko zgodbo. Dogodek boste lahko spremljali na AirBeletrinem Facebook profilu.

  Več
 97. Prisluhnite pogovoru Vesne Vuk Godina ter prevajalke in avtorice spremne besede Mite Gustinčič Pahor o romanu Cesar Portugalije švedske pisateljice Selme Lagerlöf.

  Knjiga je izšla v I. letniku zbirke Klasična Beletrina, s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

   

   

  Več
 98. Prisluhnite pogovoru ob izidu prevoda zadnjega romana Thomasa Manna Izpovedi bleferja Felixa Krulla med prevajalko Mojco Kranjc in avtorico spremne besede Amalijo Maček.
  Knjiga je izšla v I. letniku zbirke Klasična Beletrina, s podporo programa Ustvarjalna Evropa.
   

   

  Več
 99. Prisluhnite pogovoru Sare Špelec ob izidu knjige Novele Antona P. Čehova z avtorjem spremne besede Miho Javornikom.

  Knjiga je v prevodu Boruta Kraševca izšla v I. letniku zbirke Klasična Beletrina.

   

  Več
 100. 72. Huda pokušnja!

  03.11.2020

  72. Huda pokušnja! je tokrat potekala na spletu, v četrtek, 5. 11. 2020 ob 19. uri.

  Z gostjama, pisateljico Snežano Brumec in vinarko Andrejo Mihelin (Winery Mihelin, Bizeljsko), se je pogovarjal Jože Rozman.

  Posnetek dogodka si lahko še vedno ogledate na Facebook profil festivala Dnevi poezije in vina ali na našem YouTube kanalu.

  Več
 101. Danes ob 17. uri se bo pisatelj Goran Vojnović na spletnem dogodku, ki ga gostita British Centre for Literary Translation in založba Istros Books, pogovarjal s prevajalko Olivio Hellewell o svojem romanu Figa (The Fig Tree).

  Več na povezavi.

  Več
 102. Prisluhnite pogovoru Igorja Sakside s pisateljem Matetom Dolencem, avtorjem knjige pravljic za bralce vseh starosti Kako dolg je čas.

   

   

  Več
 103. Prisluhnite pogovoru z italijansko pesnico Patrizio Cavalli, častno gostjo letošnjega festivala Dnevi poezije in vina, ob izboru njenih pesmi Ti lepi dnevi, ki je v prevodu Miljane Cunta izšel letos pri založbi Beletrina, s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

   

  Več
 104. Prisluhnite odličnemu pogovoru Ksenije Horvat s profesorjem Mladenom Dolarjem ob sveže izdanem prevodu Gulliverjevih potovanj Jonathana Swifta, delu, ki je bilo velika uspešnica angleške literature že ob prvem izidu leta 1726. V svoji spremni besedi je filozof ta satirični roman označil tudi za eno najbolj emblematičnih knjig evropske kulture.

   

   

  Več
 105. Prisluhnite pogovoru Cvetke Bevc s Ferijem Lainščkom ob izidu njegovega novega romana. Priljubljeni slovenski pisatelj, čigar dela so doživela največ filmskih adaptacij, se tokrat predstavlja z romanom Kurji pastir, prvo od treh knjig, v katerih nas bo s pretresljivo zgodbo popeljal v otroštvo in svojo domačo hišo.

   

   

  Več
 106. Vabljeni, da nocoj prisluhnete novi epizodi v seriji spletnih knjižnih dogodkov! Urednik Andraž Gombač se bo ob sveže izdani zbirki novel Cirila Kosmača Lovim pomladni veter pogovarjal s pisateljevo hčerjo Nančo Kosmač Kogej. S knjigo obeležujemo dvojni jubilej velikega slovenskega pisatelja, saj mineva 110 let od njegovega rojstva in 40 let od njegove smrti.
   

   

  Več
 107. Vabljeni, da prisluhnete novi epizodi v seriji spletnih knjižnih dogodkov! Tokrat vam v pogovoru Nine Jerman z literarnim zgodovinarjem, teoretikom in kritikom Jankom Kosom predstavljamo zbirko Klasične Beletrine, ki prinaša vrhunce svetovne književnosti spet med nas.

   

   

  Več
 108. Nocoj ste vabljeni, da prisluhnete pogovoru kritičarke in urednice Petre Koršič s prevajalcem Vidom Snojem ob Zbranih pesmih Paula Celana. Za prevod izjemnega pesnikovega opusa je bil Vid Snoj pred kratkim uvrščen v ožji izbor za Sovretovo nagrado. 

   

  Več
 109. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite pogovoru Vesne Milek z izjemnim igralcem Radkom Poličem in Petro Pogorevc, dramaturginjo, urednico in avtorico biografskega romana RAC o njegovem razgibanem življenju in pestrem ustvarjalnem delu.

   

   

  Več
 110. Predstavljamo vam novo epizodo spletnega formata Beletrina v živo, v kateri vas tokrat vabimo, da prisluhnete pogovoru Vesne Milek z Mitjo Čandrom o romanu Ristanc argentinskega avtorja Julia Cortázarja in o izidu 500. knjige v zbirki Beletrina. 

   

  Več
 111. Prisluhnite pogovoru Ive Ramuš Cvetkovič s pesnikom Andrejem Brvarjem ob njegovi najnovejši zbirki Fusnote. Spregovorila sta o vlogi poezije v sodobnem svetu, spreminjanju sveta in o stalnosti.

   

   

  Več
 112. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo lahko prisluhnete pogovoru odlične novinarke Ksenije Horvat s škotskim pesnikom Johnom Burnsidom, častnim gostom festivala Dnevi poezije in vina, ki pa se nam zaradi bolezni žal ni mogel pridružiti v živo na Ptuju. Ob izidu knjige Izbrane pesmi sta se poglobila v vlogo poezije v teh hrupnih časih in družbenih spremembah, ki jih živimo v zadnjih mesecih in letih.  

   

  Pogovor je nastal nastal znotraj festivala Dnevi poezije in vina.

  Več
 113. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo lahko prisluhnete pogovoru antropologinje, pesnice in pisateljice Ane Svetel s Klemnom Brvarjem, motorjem kulturnega dogajanja v Mariboru, ob knjigi Marpurgi pisateljice Zlate Vokač Medic. O romanu je sogovornik nekoč zapisal, da  je "izjemna, na zgodovinskih dejstvih temelječa fikcija, ki prav zaradi umetniških postopkov podaja polnokrvno in sugestivno podobo mesta v času in prostoru, ki ju podrobneje pozna malokdo."  

   

  Več
 114. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite pogovoru Katje Šifkovič, vodje knjigarne Beletrina, s filmsko in literarno kritičarko Tino Poglajen ob romanu Stalinove krave, s katerim je finska pisateljica Sofi Oksanen ustvarila kult.

  Dotakneta se številnih tem, ki jih roman naslavlja, od zapletene zgodovine okupiranih baltskih držav, migracij in posledične razdvojenosti, do ženskosti, sramu in motenj hranjenja. Ponudita pa tudi svoj pogled na pristnost romanesknih prvencev, udarne literarne začetke in večpomenskost nenavadnega naslova romana. 

   

  Več
 115. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo lahko prisluhnete pogovoru knjižne blogerke Alenke Štrukelj z antropologinjo, direktorico Inštituta 8. marec in avtorico Niko Kovač ob romanu Materinstvo kanadske pisateljice Sheile Heti. Avtorica v knjigi z osebno stisko in dvomom, ali bi imela otroke ali ne, preizprašuje položaj ženske v sodobni družbi.

   

   

  Več
 116. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite pogovoru izjemne novinarke Ksenije Horvat s prevajalcem Branetom Čopom ob romanu Olga svetovno priznanega in priljubljenega pisatelja Bernharda Schlinka. Izredno spreten nemški literat po mnenju sogovornikov obvlada pripovedovanje ter tudi v svojem mehkejšem romanu prepleta vse svoje spretnosti in (pravno-politična) zanimanja. 

   

  Več
 117. V novi epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite provokativnemu pogovoru odlične novinarke in velike bralke Vesne Milek s kritičarko, znanstvenico, antropologinjo in doktorico antičnih študij Svetlano Slapšak ob nenavadnem romanu Pascala Brucknerja Ledeni teden. Pisatelja namreč v zgodbi zanimajo predvsem vse temne plati odnosov med moškim in žensko.

   

   

  Več
 118. Nova epizoda spletnih knjižnih dogodkov prinaša pogovor novinarke Polone Balantič s profesorico umetnostne zgodovine Rebeko Vidrih, urednico izbora spisov pisatelja in esejista Johna Bergerja Male teorije vidnega. Med drugim pove, da je enega najbolj odmevnih angleških likovnih kritikov 20. stoletja vedno zanimala družbena dimenzija umetnosti in si je ves čas želel, da bi umetnost nagovarjala najširše množice. Več pa lahko izveste spodaj. 

   

  Več
 119. Prisluhnite pogovoru Tonija Cahunka z Dušanom Čatrom ob njegovem novem romanu Ekstradeviško. Pisatelj pravi, da je vanj vložil veliko dela in se je zato izida izredno veselil. Razkril pa je tudi, kdaj zanj lik zaživi in zgodba steče.  

   

  Več
 120. Nova epizoda spletnega formata Beletrina v živo prinaša odličen pogovor Blažke Müller Pograjc s filozofom in sociologom Mirtom Komelom ob ponovnem izidu romana Alberta Camusa Kuga.

  Sogovornika čas dogajanja romana približata sedanjosti ter s pisateljevimi besedami pravita, da se je v času epidemije spremenilo, kako smo delali, se ljubili in umirali. 

   

   

  Več
 121. Prisluhnite pogovoru popotnice Mojce Mavec s pohodnikom Samom Rugljem ob knjigi Christopha Ransmayrja Atlas rahločutnega moškega.

  Ugotavljata, da sicer marsikdo hodi po svetu, avstrijskemu pisatelju pa je v tej knjigi uspelo iz tega nekaj ustvariti. Kot opazovalec v svojih zgodbah vedno najde nekaj nepričakovanega.

   

   

  Več
 122. Nova epizoda spletnega formata Beletrina v živo prinaša pogovor novinarke Kaje Sajovic in svetovne priznane kuharske mojstrice Ane Roš iz Hiše Franko, ki je pred kratkim prejela dve Michelinovi zvezdici, ob njeni prvi knjigi, kuharski monografiji Sonce in dež.

   

   

  Več
 123. Prisluhnite pogovoru Ksenije Horvat z Igorjem Grdino ob romanu Gerta Lediga Povračilo

  Avtor spremne besede pojasni, zakaj je to brutalno poročilo vojne še vedno treba brati, ter spregovori o zgodovinskem trenutku Ledigove zgodbe in kasnejše izdaje knjige.

   

  Več
 124. Nova epizoda spletnega formata Beletrina v živo prinaša pogovor Jurija Hudolina z Damirjem Karakašem, avtorjem romana Šumenje gozda.

  Pisatelj, ki je zaznamoval hrvaško književnost preteklega desetletja, je z njim v značilno svojem slogu ustvaril lirično pripoved o odraščanju v vaškem okolju Like, ki ga po svoje oblikujejo tudi temne plati hrvaške zgodovine. Jurij Hudolin o njem pravi, da gre za enega najbolj intrigantnih romanov, kar jih je kdajkoli prevedel.  

   

  Več
 125. Nocoj prisluhnite pogovoru Jureta Vuge s Petrom Krečičem ob knjigi Plečnik, živeti za popolnost

  Avtor knjige o najbolj priznanem slovenskem arhitektu pravi, da je dal Ljubljani "podobo novih Aten, nove ambiciozne prestolnice mladega naroda".

   

  Več
 126. Prisluhnite pogovoru Marka Ogrizka in Nine Petek ob knjigi Michaela Schumana Konfucij. In svet, ki ga je ustvaril. Pogovarjala sta se o univerzalnih vrednotah, ki jih najdemo v Konfucijevih modrostih, pomenu (so)človečnosti v njih ter seveda njegovi aktualnosti in o tem, kako ga lahko beremo danes.

   

  Več
 127. Predstavljamo vam novo epizodo spletnega formata Beletrina v živo, v kateri vas tokrat vabimo, da prisluhnete pogovoru Ksenije Horvat s prevajalko Amalijo Maček o romanu Petra Handkeja Žalost onkraj sanj, ganljivi pripovedi o njegovi materi, koroški Slovenki, ki je "morala biti vse življenje močna, a si je želela, da bi bila lahko vsaj enkrat šibka". 

   

  Več
 128. V tokratni epizodi spletnega formata Beletrina v živo prisluhnite pogovoru Zvezdane Mlakar s Snežano Brumec, avtorico svežega romana Eden izmed nas, zgodbe o enem prvih slovenskih letalcev Alojziju Knapu. Pisateljica spregovori o družinskih vezeh, ki jo vežejo na zgodbo, o uresničevanju sanj in svojih poznih začetkih pisanja.

   

  Več
 129. Predstavljamo vam že tretjo epizodo novega spletnega formata, s katerim skrbimo, da tudi v tem času glas odličnih avtorjev novih knjig pride do vas. Prisluhnite pogovoru Igorja Sakside z Goroslavom Vukšićem, avtorjem romana Norci pomorci. V njem razkrivata, kako je prišlo do izida knjige, koliko je v zgodbi dejansko avtobiografskega kot tudi zakaj se celo skozi grobe situacije in surov slog ohranja romantičnost in poetičnost romana.

   

   

  Več
 130. Še vedno skrbimo, da tudi v tem času glas odličnih avtorjev novih knjig pride do vas. Prisluhnite pogovoru Ane Geršak z Ano Schnabl, avtorico romana Mojstrovina, ki ji življenje trenutno teče s precej običajno dinamiko, a upa, da ta čas literature ne bo spremenil.

   

   

  Več
 131. Beletrina letno pripravi več kot 250 dogodkov z avtorji, zato smo se odločili, da tudi v tem času glas odličnih avtorjev novih knjig mora priti do vas. Spodaj lahko prisluhnite pogovoru Mihe Šaleharja z Markom Radmilovičem, avtorjem romana Kolesar!

   

   

  Beletrina je sinonim za vrhunske knjige, e-knjige in festivale, je pa tudi založba, ki s svojo drznostjo in inovativnostjo ves čas preseneča in usmerja nove trende v kulturi.

  Več